Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2009
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Historien enligt Alf Svensson

Det är inte lätt att vara kristen alla gånger. Samhället har förändrats och kristendomen släpar sakta och sprattlande efter. Vad göra?

En vanlig taktik är att hävda att alla goda beslut som tagits under århundradena har varit sprungna ur kristendomen, eftersom det var den vanligaste religionen då besluten fattades. Senaste personen att hävda detta är Alf Svensson, som reagerar på Nyamko Sabunis önskan att begränsa det religiösa inflytandet över politiken. Svensson säger så här, enligt tidningen Dagen:

– Jag trodde ju att en minister i alliansregeringen var bättre historiskt bevandrad och hade mer klart för sig om vad religionen, för mitt vidkommande kristendomen, betytt i att bygga upp social välfärd, sjukvård, skolväsendet och att skapa respekt för människors integritet.

Wow! Social välfärd, sjukvård, skolväsendet OCH respekt för människors integritet! Han försöker få det att låta som att Sabuni är oinformerad, men det är ju han själv som bara hittar på.

  • Social välfärd – Naj, jag tror socialdemokrater och liberaler runt om i Europa har en ganska stor rätt att ta åt sig större delen av äran för detta. Eller menar han Frälsningsarméns soppkök och liknande? Det kallas välgörenhet och är inte ett sätt att förändra människors situation, utan att rädda dem för stunden. Nog så vällovligt, men social välfärd är det inte.
  • Sjukvård – När den väl började fungera så var det tack vare kompetenta forskare som tog fram botmedel. Vetenskap och kristendom är inte samma sak.
  • Skolväsendet – Vad menar Svensson? Är det folkskolan han vill lägga beslag på? Eller den moderna grundskolan?
  • Respekt för människors integritet – Hit har kristendomen inte ens kommit. Eller varför låter inte en av världens mest moderna kyrkor – Svenska kyrkan – myndiga människor själva fatta beslut om att bli medlemmar? Andra kyrkor ska vi inte tala om.

Kristendomen har en rik och varierad historia med både framåtsträvare och bakåtsträvare väl representerade i sina led. Man kan lika lite framhålla kristendomen som grunden för allt gott som man kan hävda att den är grunden för allt ont. Den råkade bara vara den vanligaste religionen under en dynamisk fas av människans kulturhistoria. Men att gå från samtidighet till att hävda ett orsakssamband kräver mer än så. Det vore väl inte för mycket begärt att EU-politikern Svensson kunde föra ett sådant resonemang. Vidare:

Alf Svensson tar FN-stadgar, mänskliga fri- och rättigheter som exempel

Det finns inga religiösa inslag i dessa stadgar och rättigheter. Det är liksom en del av grundidén, att de ska vara till för alla, inte bara för kristna – och det är sannerligen inte en del av den kristna läran.

Ska vi skramla till en historiebok åt den gode Alf?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Camilla Grepe
Tid: 4 November 2009, 22:52

Antikens kulturarv förvaltades under århundraden av den muslimska arabvärlden innan den återupptäcktes av västvärlden. Tyvärr valde den muslimska världen att gå en bokstavstrogen väg och därefter gick det snabbt utför.

http://www.nyteknik.se/popular_teknik/kaianders/article40710.ece

Kommentar från DaN
Tid: 4 November 2009, 23:44

Jag håller med Alf faktiskt.

Ta nykterhetsrörelsen till exempel den sammanfaller väl ganska väl med väckelserörelserna på den tiden? Samtidigt så växer socialdemokratin och facket sig starka.

En förutsättning för vetenskaplig utveckling är att man har en välvillig inställning till kunskap och det tycker jag mig se att kristendomen har. Omvårdnad och sjukvård har funnits länge inom kloster till exempel. Likadant med utbildning.

Jag är inte helt övertygad om att man kan dra klara slutsatser av vad som påverkad vad. Men ser man till väckelserörelsen i England så genererade den mycket tillväxt och arbeten som höjde livskvaliteten.

och så vidare…

Kommentar från medundersåte
Tid: 5 November 2009, 1:25

Jag blir mest förvånad över att en minister vill ogiltigförklara en förklaringsmodell rent politiskt. Själv vill jag hellre att liberalismens inflytande ska begränsas i politiken. Och helt historiskt borta är Alf Svensson inte:

1. Innan staten tog över det övergripande ansvaret var det kyrkan och lokalsamhället som svarade för den sociala välfärden.

2. Prästerna hade förr medicinsk utbildning och prästgårdarna fungerade som apotek. Detta var då det nästan inte fanns några läkare att tillgå.

3. Skolväsendet har ända in i modern tid varit starkt förknippat med kyrkan; forskare och lärare ingick i prästeståndet och ecklesiastikdepartementet hade både kyrka och utbildning som sitt ansvarsområde.

4. Att bli medlem vid födseln utan att själv få bestämma har Svenska kyrkan exempelvis gemensamt med alla stater.

Kommentar från Staffan Bengtsson
Tid: 5 November 2009, 7:14

medundersåte, är du varse om att socialliberalismen utgör en större del av vår svenska grundlag? Läs paragraf två under regeringsformen.

Skriv en kommentar