Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2009
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Vi vet inte vad det mesta är

Genom en detaljerad bild av den kosmiska bakgrundsstrålningen – en vagt glödande rest av det heta, täta, unga universum – har forskare nu bekräftat att mörk materia och mörk energi utgör 95% av allt som existerar. Vanlig materia utgör endast 5%. Det innebär att vi inte riktigt vet vad huvuddelen av universum är gjort av.

Bilden (NASA/ESA/Richard Massey) är en 3D-karta över den storskaliga fördelningen av mörk materia, rekonstruerad från mätningar av Hubble-teleskopet.

Som biolog är jag rätt vilsen i den fysiska spetsforskningen, men så här står det på Wikipedia:

Vad mörk materia består av är fortfarande ett mysterium. De två vanligaste förklaringarna är MACHO:er (MAssive Compact Halo Objects) och WIMP:er (Weakly Interacting Massive Particles). MACHO:er tänks vara makroskopiska objekt liknande bruna dvärgar (Jupiter-liknande kroppar utan massa nog att bli stjärnor). WIMP:er tänks vara elementarpartiklar av exotisk materia, med stor massa men med endast svag växelverkan med normal materia förutom den gravitationella växelverkan. Supersymmetriska partiklar är ett exempel på teoretiskt föreslagen exotisk materia. Neutriner var också länge på grund av sitt stora antal en kandidat, som skulle kunna förklara de konstaterade gravitationella effekterna. Tidigare hade de ansetts masslösa, men nya rön tydde på att de hade massa om än liten. Man har numera lyckats fastställa gränsen för hur stora de tre olika neutrinernas massa kan vara och det visar sig då att de trots sitt stora antal bara kan ge ett litet bidrag till den mörka materiens sammanlagda massa. Nyliga experimentella resultat visar även att MACHO:er bara på sin höjd kan förklara en liten del av den mörka materien, och WIMP:er är därför det föredragna alternativet.

Det här resultatet är vetenskapsfilosofiskt högintressant. För inte alltför många år sedan trodde vi att vi hade en rätt bra (om än inte komplett) bild av universum. Nu visar det sig en enorm lucka i den vetenskapliga förståelsen av alltet. Av det här kan man dra en del slutsatser:

  • Vissa delar av den vetenskapliga världsbilden är inkompletta.
  • Det här vet vi med hjälp av vetenskap.

Det här resultatet kommer en del att försöka använda för att försöka minska förtroendet för hela den vetenskapliga världsbilden. Men då har de inte förstått vad som har hänt. Det är så här vetenskap går framåt – genom ständiga förbättringar av vår världsbild, det är det som gör den överlägsen, att vi kan ändra oss. Ett sådant här resultat gör inte att en alternativ världsbild från bronsåldern har blivit troligare.

Vetenskap är roligt på det sättet. Man blir aldrig fullärd och måste ständigt vara öppen för nya fynd.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar