Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2009
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Rapar från mammutar och mänsklig klimatpåverkan under pleistocen

Under årets möte för Geological Society of America presenterade Felisa Smith, Scott Elliott och Kathleen Lyons uträkningar som indikerar att människan kan ha påverkat klimatet redan för ungefär 12 000 år sedan (~13,400-11,500 ybp). Detta genom utrotningen av stora växtätande djur som skedde då.

Utrotningen av de stora växtätarna innebar en signifikant minskning av produktionen av metan (en viktig växthusgas). Detta minskade metanutsläppen med ungefär 10 miljoner ton per år. Utan alla mammutrapar kyldes klimatet därför ner. Klimatet kantrade tillbaka mot en istid under perioden även av andra orsaker, men forskarna föreslår ändå att människan påverkade klimatet ”på ett mätbart sätt”

Här är en översättning av sammanfattningen:
Mammutrapar: Påverkade människan klimatet redan innan holocen?

Människans utrotning av stora växtätare under den senare hälften av pleistocen hade stora effekter på landlevande djur- och växtsamhällens struktur och funktion, men kan också ha påverkat atmosfärens gassammansättning. Växtätande djur är betydande producenter av metan, en kraftfull växthusgas som kan spela en viktig roll för global uppvärmning; boskap bidrar med ~20% av den årliga produktionen. Här använder vi oss av allometriska samband mellan kroppsvikt och densitet, metanproduktion och uppskattningar av geografiska spridningsområden, för att beräkna den årliga minskningen i metanproduktion som var resultatet av utrotandet av 114 arter av stora växtätare från de amerikanska kontinenterna för ~13,400-11,500 år sedan. Våra resultat indikerar en förlust av ~9.6 Tg (övre gräns, 25.5 Tg) CH4 årligen, tillräckligt för att förklara en signifikant andel (12,5-100%) av den ~200 ppbc minskning som man funnit från isotopanalyser av isborrkärnor. Vi föreslår att människan på ett mätbart sätt påverkade globala biogeokemiska processer långt före utvecklingen av jordbruk, komplexa civilisationer och den uppenbara påverkan av industriåldern.

(Bild gjord av Dmitry Bogdanov)

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Terra
Tid: 6 November 2009, 10:00

Det två stora källkritiska problemen med det här resonemanget är ju ett: Det faktum att inga gräsätare utrotades “på en och samma gång” utan nedgången i populationen är en långsam process för arterna som sträcker sig över tusentals år både innan det tidspann som anges här. Även om arterna utrotas inom det här tidspannet, så sker ju inte all nedgång under fasen av minskad metan.

Två, och mycket viktigare: Det här sker ju samtidigt med fenomenet Yngre Dryas – som i form av att vara en nedkylning rimligen också leder till en minskning av metangasproduktionen från jordens biomassa.

Kort sagt: Jag köper inte resonemanget även om det är intressant såklart.

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 8 November 2009, 18:06

Visst visst och vi var otroligt många människor på jorden, eller kanske det var så att när vi utrotade de stora växtätarna så började jorden sakta kylas ned för det fanns inte tillräckligt med mammutar och papputar för att värma klimatet…På med foliehattarna…

Skriv en kommentar