Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2009
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Varför gör vanliga människor onda handlingar?

Frågan om hur det kan finnas ondska i världen om Gud både är allsmäktig och god (teodicéproblemet) har gjort många människor till ateister. Det är ett i grunden olösligt problem, även om kreativa teologer har gjort många försök att gå runt det. Det är dock bara teodicéproblemet som försvinner när man plockar bort Gud, ondskan finns kvar.

Hur ska man förstå ondska? Olyckor är en sak, de bara händer, men varför gör människor onda handlingar? Föds man till ond eller god – är förklaringen att finna inne i individen? Eller blir man kanske ond på grund av sin uppväxtmiljö – är förklaringen att finna i miljön?

Psykologen Philip Zimbardo (mannen som en gång designade The Stanford Prison Experiment) har studerat frågan och föreslår en tredje förklaring: Alla har kapacitet att göra onda och goda handlingar, vilket det blir går bäst att förklara utifrån situationen. Och situationer skapas ofta av någon – det är de människorna vi ska påverka för att minska ondskan i världen.

Vi vet genom psykologers arbete numera en hel del om vilken typ av situationer som lockar fram onskan hos människor. Dessa går i alla fall delvis att undvika. Det här inger hopp. Det går faktiskt att ändra på samhället till det bättre, det går att mindska onskan i världen. Ännu ett skäl för att arbeta för att stärka vetenskapens roll i samhället.

Zimbardo presenterar sina idéer i ett föredrag från 2008 från TED-konferensen. (En liten varning, dock. Föredraget innehåller ett avsnitt med bilder från Abu Ghraib som är väldigt starka.)

Tack till Staffan Bengtsson för tipset.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar