Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2009
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Sanning eller konsekvens?

Här är ett moraliskt dilemma – typ. Du bor i det nazistiska Tyskland och råkar veta var en familj judar gömmer sig undan förintelsen. Det kommer en nazistpatrull och knackar på dörren till ditt hem och frågar vad de är.

Vad gör du?

Svaret är på något sätt givet: ljug dig blå. Det är bra mycket mer moraliskt förkastligt att sända en grupp människor till en för tidig plågsam död än att fara med osanning gentemot en grupp mördare.

Även för den mest bokstavstroende kristen är svaret förmodligen självklart detsamma. Men orsaken till att jag över huvud taget tar upp “dilemmat” är att det är en autentisk diskussion från en amerikansk bibelstudiegrupp: Answers in Genesis (AiG).

Det AiG rekommenderar är: ljug aldrig, berätta var de gömmer sig. Och det beror inte på att Bibeln är antisemitisk (vilket den delvis är) utan på att de menar att det är den rätta moraliska handlingen enligt skriften. För att förstå det här hjälper det (kanske) att läsa deras resonemang

If we love God, we should obey Him (John 14:15). To love God first means to obey Him first–before looking at our neighbor. So, is the greater good trusting God when He says not to lie or trusting in our fallible, sinful minds about the uncertain future?

Consider this carefully. In the situation of a Nazi beating on the door, we have assumed a lie would save a life, but really we don’t know. So, one would be opting to lie and disobey God without the certainty of saving a life–keeping in mind that all are ultimately condemned to die physically. Besides, whether one lied or not may not have stopped the Nazi solders from searching the house anyway.

As Christians, we need to keep in mind that Jesus Christ reigns. All authority has been given to Him (Matthew 28:18), and He sits on the throne of God at the right hand of the Father (Acts 2:33; Hebrews 8:1). Nothing can happen without His say. Even Satan could not touch Peter without Christ’s approval (Luke 22:31). Regardless, if one were to lie or not, Jesus Christ is in control of timing every person’s life and able to discern our motives. It is not for us to worry over what might become, but rather to place our faith and obedience in Christ and to let Him do the reigning. For we do not know the future, whereas God has been telling the end from the beginning (Isaiah 46:10).

Det här med Bibeltolkning verkar svårt på något sätt. Finns det inte någon kurs man kan ta? Javisst ja, det gör det. Statsfinansierad och allt.

Via Pharyngula.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Björn Nilsson
Tid: 14 November 2009, 13:47

Uppmanade inte Jesus sina lärjungar att vara listiga som ormar? Och hur tillämpar man regeln “allt vad I viljen att människorna skola göra eder skolen I ock göra dem” i detta fall? Är regeln att “vi anger er och ni anger oss”? Fast den ena parten kan ju inte göra det i detta fall. Kan man inte säga att en del evangelikala grupper i USA helt enkelt är mänskligt och moraliskt under isen?

Skriv en kommentar