Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2009
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

De fem världsreligionerna. Fem? Vilken är nummer fem?

Tidningen Dagen rapporterar att den nya kursplanen i religionskunskap i grundskolan (som är ute på remiss) inte nämner ordet “kristendom”. Det verkar lite underligt, minst sagt. Det är som om biologiundervisningen inte skulle nämna ordet “evolution”. Man måste väl prata om det man ska lära sig och nog ingår kristendom i det man borde lära sig om på religionsundervisningen?

Det hela verkar dock vara ganska oskyldigt. Enligt Dagen står det i kursplansförslaget att “elever efter nian [ska] kunna redogöra för världsreligioner och ursprungsfolks religioner.” Eftersom kristendom är världens största religion kan nog de kristna lugna ner sig. Det blir kristendom i skolan även i fortsättningen.

Dock verkar fokus flyttas en aning. I den förra kursplanen stod det så här: “Västerländsk kultur och samhällsutveckling har under lång tid påverkats och påverkas av kristendomen och dess värderingar. Det svenska samhället är starkt influerat av kristendomen i värde- och normsystem, lagstiftning och rättsystem, kultur och traditioner. En viktig grund för denna förståelse är kunskaper om Bibeln och kyrkoåret.”

Man gav kristendomen en överdrivet stor roll, helt enkelt, vilket inte är historiskt korrekt. Därför behövs en ny skrivning. Maria Weståker, ämnesansvarig för religionskunskap på Skolverket, säger att “Det kommer inte heller i nya versionen stå att kristendomen har en framträdande roll, men tanken är inte att utesluta, läraren kommer att ha sitt friutrymme. Vi har dock en ickekonfessionell skola, vi undervisar inte i religion utan om religion.”

Halleluja! Upplysningen har nått skolverket! Undrens tid är inte förbi. (Eller det är den ju, javisst ja.)

Några detaljer i sammanhanget att haka upp sig på. Man vill nu även undervisa om “nyandlighet, naturvetenskap och sekulär humanism som livsåskådning”. Och det är ju trevligt att den miljard människor som enligt Encyclopaedia Britannica inte har någon religion också får bli representerade på ett hörn eller två. New Age är ju också tyvärr en del av samhället numera.

Men kan man verkligen ha naturvetenskap som livsåskådning? Var skulle man få sin etik ifrån då? Den är ju inte en av naturvetenskapens domäner. Man kanske behöver gå i skolan för att få reda på det? Eller kan man ha en livsåskådning utan etik??

Maria Weståker säger även att “I vårt tredje förslag kommer alla fem världsreligionerna med namn.”

Fem världsreligioner? Kristendom, islam, hinduism, buddhism och vad?

Konsulterar man Encyclopaedia Britannica borde den femte (enligt antal bekännande) vara något som kallas “Chinese universists”, som inte står som uppslagsord i EB (!), men som man kan hitta information om i World Christian Database.

Chinese universists are ‘followers of a unique complex of beliefs and practices that may include: universism (yin/yang cosmology with dualities earth/heaven, evil/good, darkness/light), ancestor cult, Confucian ethics, divination, festivals, folk religion, goddess worship, household gods, local deities, mediums, metaphysics, monasteries, neo-Confucianism, popular religion, sacrifices, shamans, spirit writing, and Taoist and Buddhist elements.

Krånglig religion det där. Eller så är det som pytt-i-panna, det blir något alldeles eget när man slänger ihop det. Nationalencyklopedin ger å sin sida följande svar om man slår på “världsreligioner”:

världsreligioner, sammanfattande benämning på de religioner som har världsvid utbredning eller som p.g.a. sitt stora antal anhängare är kända runtom i världen. Till världsreligionerna brukar räknas: med ursprung i Indien hinduism och buddhism, med ursprung i Östasien konfucianism och daoism (ev. även shinto), med ursprung i Främre Orienten judendom, kristendom och islam (ev. även zoroastrism). Numerärt mindre betydande religioner med universell utbredning kan också räknas till världsreligionerna, t.ex. bahai.

Mellan sju till tio världsreligioner alltså, beroende på hur man räknar, och ingenting alls om några “Chinese universists” (varför då?).

Så vilken är den religion som skolverket menar är den femte? Får man gissa? Jag gissar i så fall att skolverkets femte religion är judendom, som dock bara är på nionde plats om man räknar antal bekännande (efter t.ex. sikherna).

Det kan eventuellt betraktas som riktigt av historiska skäl att räkna judendom som nummer fem, men skulle det inte vara bättre om skolverket höll sig till EBs eller NEs mer vaga listor? De verkar bättre informerade på något sätt, framför allt för att de är glasklara med att klassificeringen är oklar.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Bitte
Tid: 17 November 2009, 12:34

Judendomen räknas av tradition som en av de fem stora och jag tycker nog den bör fortsätta att räknas som en av de stora. Det är en av de äldsta och tillika en av de mer spridda. Dessutom är det troligt att den fortfarande skulle vara på topp 5 om det inte vore för att en galen diktator beslöt sig för att utrota dess bekännare och därmed minskade antalet med väsentligt fler än 6 miljoner om man ser till alla de barn som inte fick födas.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 17 November 2009, 12:57

En av de äldsta? Då skulle väl grekisk-romerska religionen kvala in, liksom asatron. En av de mest spridda? Numera är nog spridningen rätt lika för alla småreligioner. Jag tror mer på historiska förklaringar, personligen.

Kommentar från Felicia Gilljam
Tid: 17 November 2009, 15:25

När jag gick i skolan börjades det med TRE världsreligioner, som råkade vara de abrahamitiska. Sedan blev de fem, när någon insåg att det visst finns ganska många fler hinduister och buddhister än judar. Så om de inte ändrat sig alldeles under de senaste 15 åren skulle jag tippa på att judendom är det som gäller.

Jag måste erkänna att jag inte ser hur man ska kunna undervisa sakligt om kristendom och islam om man hoppar över judendomen. Även om den nu inte råkar vara en av de fem STÖRSTA, alltså.

Men ja. Långt mer oroande att de tar upp naturvetenskap som livsåskådning. Här kämpar man ju mot idén att vi humanister är fundamentalistiskt vetenskapstroende (vafan det nu betyder)! Nån borde göra något åt detta…

Kommentar från Flute
Tid: 17 November 2009, 19:58

Sikherna är ju rätt bra spridda över världen vid det här laget, så de måste väl definitivt räknas som världsreligion om nu judendomen (med färre antal anhängare) gör det.

Kommentar från svenne
Tid: 2 November 2010, 21:38

Att judendomen är med beror väl på att det var den första abrahamitiska religionen. Utan judendom hade det inte funnits någon kristendom eller islam.

Skriv en kommentar