Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2009
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Homofobt kenyanskt uttalande mot svensk biskop

Den Evangelisk-lutherska kyrkan i mitt gamla hemland Kenya har inte samma åsikt som den svenska vad gäller homosexualitet. Nu när Sverige fått en öppet homosexuell biskop skickar de inget gratulationstelegram, utan ett uttalande. De skräder inte orden.

Så här lyder valda delar ur fördömandet (jag har fetstilat centrala passager):

Vi i den Evangelisk-lutherska kyrkan i Kenya tar med chock, avsky och besvikelse emot nyheterna om den nuvarande utvecklingen i vad vi kan kalla världens stora kyrkosamfund, när de så hårt och outtröttligt verkar för att leda världen mot ett religionslöst samhälle (för att inte tala om kristendomen). […]
1. att vi i starkast möjliga ordalag fördömer denna olyckliga och obibliska utveckling i ett kyrkosamfund som bär den store reformatorn Martin Luthers namn;
2. att dessa kyrkosamfund har avvisat den tro som kristendomen har bekänt allt sedan apostlarna och kyrkofäderna och som än i dag bekänns i de tre ekumeniska trosbekännelserna;
3. att dessa kyrkosamfund fullständigt har avvisat Skriftens auktoritet som Guds Ord;
4. för lutheranerna förde Martin Luther kyrkan ut från att vara under mänsklig auktoritet och mänsklig filosofisk spekulation till att vara under Skriftens auktoritet;
5. att vi vill påminna dessa lutherska kyrkor och andra som viger kvinnor till Ordets och sakramentens ämbete att denna olyckliga ordning är en nyhet som infördes för endast omkring femtio år sedan och verkligen är central för den andliga lesbianismen i dagens kyrka;
6. att vi fördömer sexuella avarter i alla former;
7. att likakönad äktenskaplig gemenskap inte endast är mot Guds vilja, som den tydligt kommer till uttryck i den Heliga Skrift, utan också är frånstötande enligt den naturligt skapade sociala ordningen;
8. att Guds vilja och mening med äktenskapet fullföljs endast i heterosexuell (en man – en kvinna) livslång ansvarsfull gemenskap;
9. att Svenska kyrkan genom denna handling kärlekslöst och kallsinnigt bortser från det andliga läget för dem som hamnat i homosexuell bundenhet;
10. att det, mest allvarligt, inte innebär något mindre än ett förnekande av den omvandlande kraft som finns i den kärlek som vi känner i vår Frälsare Jesus Kristus, som söker syndare för att återföra dem till gemenskapen med Fadern genom den Helige Andes verkan i Ord och sakrament.
[…] I vår korsfäste och uppståndne Herres Jesu Kristi namn uppmanar vi Svenska kyrkan att göra bot för sitt avfall från sanningen. Vi känner medlidande med dem bland oss som har hamnat i homosexuell bundenhet och önskar att de lär känna Guds förlåtelses och kärleks omvandlande kraft.

Det här är förstås inget annat än homofobi förklädd till kristendom. Till skillnad från Svenska kyrkan som mest verkar vara ängslig agnosticism förklädd till kristendom.

Läs mer i Dagen. Läs hela uttalandet hos Evangelisk Luthersk Mission – Bibeltrogna vänner.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Camilla Grepe
Tid: 18 November 2009, 9:17

Frågan är om någon på ett mera pedagogiskt sätt än Obare lyckats visa kyrkans roll som stoppkloss för utveckling, demokrati och mänskliga rättigheter?

Kommentar från Terra
Tid: 18 November 2009, 10:15

“andliga lesibianismen”. 😀

De har väldigt lite att göra de där kristna. I övrigt instämmer jag med Camilla. Världen kan tacka och ta emot för att kristendomen med den här kommentaren så tydligt visar att den på intet sätt bidrar till utvecklingen av samhället. Inte minst ställer den bara till det i 3e världen och jag börjar allt mer och mer ifrågasätta dess biståndsfunktion om det ska fortsätta ske på bekostnad av att folk i de här länderna blir/bejakas till ignoranta fundamentalister.

Kommentar från Mikael
Tid: 18 November 2009, 10:30

Jag anser att Obare och den evangeliska lutherska kyrkan i Kenya är helt rätt ute, när de utifrån att vara en luthersk församling ifrågasätter Svenska Kyrkans teologiska inriktning och beslut. Det är enligt Bibelns instruktioner som de tar avstånd ifrån eller fördömer vissa saker. Men de fördömer inte de homosexuella utan de hänvisar till att det finns en annan väg än att bejaka den och ägna sig åt homosexuella utsvävningar. Det finns hjälp att få, genom att vända sig till Jesus Kristus, Guds son.

Ps. ta bort mitt förra inlägg, blev lite fler ord än väntat Ds.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 18 November 2009, 10:39

Gjort.

Kommentar från Michael G. Helders
Tid: 18 November 2009, 11:38

Intressant att denna frågan kan engagera dig. Är du insatt i teologi och de lutherska bekännelserna?

Kommentar från Anders
Tid: 18 November 2009, 11:56

Mikael tillhör de kristna som tycker att det mesta är ok så länge det inte syns. Då finns det inte. Jag kan garantera att det bland de män som vigts till biskopar genom århundradena funnits många homo- eller bisexuella. Också utövande, men i hemlighet. En del har säkert också (alltså heterobiskoparna) varit horkarlar (vilket också är förbjudet enligt bibeln) – men då har det varit tyst. Väldigt tyst.
Fråga istället Mikael vad han tänker göra när hans kyrka har makten i Sverige. Förbjuda homosexuella handlingar? För om det är det han strävar efter då är han fundamentalist och såna gillar vi inte. Möjligen kan ha få plats i – Kenya.

Kommentar från Sam
Tid: 18 November 2009, 14:34

Äntligen en kristen ledare och kyrka som vågar stå för sanningen!!

Kommentar från Sam
Tid: 18 November 2009, 14:38

Jag säger som en tysk evangelist som fick frågan om homosexualitet. Jag tänker praktiskt. När jag tankar sätter jag inte bensinslangen i avgasröret!

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 18 November 2009, 14:55

Michael G. Helders,
Vad menar du med insatt? Hur insatt måste man vara för att få betraktas som insatt? Finns det en skala?

Min kristna skolning är katolsk, är jag rädd. Är jag diskvalificerad ifrån diskussionen nu?

Kommentar från Michael G. Helders
Tid: 18 November 2009, 15:34

Patrik: Nästan 🙂

Nej, mitt poäng var- varför intreserar sig ateister för sådana här frågor- det angår ju inte dem?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 18 November 2009, 15:36

Religionen påverkar många i samhället, inte bara de som är troende. Det tycker jag är fel och något som jag vill arbeta emot.

Dessutom råkar jag ha religioner som ett sidointresse. Då blir det så här.

Kommentar från Anders
Tid: 18 November 2009, 15:58

Sams kommentar är ju faktiskt lite rolig. Det är lite sandalnivå på det uttalandet. Högerkristna gillar verkligen den här sortens konstiga metaforer som egentligen inte betyder nånting och där de framförallt slipper argumentera för sin åsikt. Så är det. Punkt. Jättebra. Men du Sam, då kan jag säga, från säker källa: Du har fel. Så är det. Precis som jag inte låter Dag Sandal bestämma var staken skall stå. Typ. 🙂

Kommentar från Ibbe
Tid: 18 November 2009, 17:10

@Anders. På vilket sätt argumenterar du för din åsikt? Du är ju bara dryg och sätter etiketter på andra.

@Patrik. Michaels fråga är relevant. Varför hävdar du tolkningsföreträde i en lära som du tydligen inte kan särskilt mycket om? Den kenyanska reaktionen är absolut förenlig med kristna teologin eftersom Bibeln är mycket tydlig vad gäller homosexualitet och “alternativa” sexualiteter.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 18 November 2009, 17:13

Ibbe,
Nu uttalar du dig om min kunskap utan att ha en aning om vad den kan tänkas vara. Det är ett billigt retoriskt trick och inget annat.

Hela poängen med mitt inlägg är att två systerkyrkor med samma tolkningsgrund kommer till så diametralt olika åsikter utifrån samma urkund. Det visar tydligt hur lite vikt man lägger vid urkunden (som är väldigt tydlig på den här punkten) och hur mycket de personliga åsikterna spelar in. Man skulle lika gärna kunna ha använt Sagan om ringen.

Kommentar från Gunilla
Tid: 18 November 2009, 19:50

Sorgligt att höra “barnsliga kommentarer” som tex fran “Sam” och Dag Sandahl.
Men det säger ju mera om dem själva, än om de människor “de hoppar pa”.
Jag tror pa Bibeln, pa Gud som var skapare, pa Jesus Kristus som var frälsare/räddare, och den Helige Ande som var tröstare och hjälpare.
Men “tolkningen av vissa bibelord gar ofta isär”!
I en bibelvers star det tex att vi ska hata var familj. Vem följer ordagrant en sadan “tokig vers”? endast “sekter”!

Bibeln bör läsas som en “kärlekförklaring fran Gud” till oss alla människor.

Varför fixerar sig sa manga inom kristenheten pa just “sexet” ?- Det handlar ju lika ofta i homosexuella sammanhang som i heterosexuella sammanhang- OM KÄRLEK! ALL ÄKTA KÄRLEK KOMMER FRAN GUD!
Varför har Gud skapat människor med homosexuell läggning om det skulle vara
– som vissa kristna hävdar – en synd?
Det är ju inget brott vi pratar om – det är KARLEK.
Egentligen skulle alla kristna GLÄDJA SIG da äkta kärlek – även de homosexuellas äkta kärlek – finns i denna onda och kärlekslösa värld.
God bless us all!
önskar en kristen (trad. gift) kvinna, som inte “missunnar även homosexulla att fa älska”.

Pingback från Lindenfors blogg » Bibeltolkning i naturen
Tid: 21 November 2009, 10:02

[…] kommentarer Jonas on Matematisk skönhetGunilla on Homofobt kenyanskt uttalande mot svensk biskopPatrik Lindenfors on Homofobt kenyanskt uttalande mot svensk biskopIbbe on Homofobt kenyanskt […]

Skriv en kommentar