Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2009
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Mullorna stal den iranska revolutionen

I en artikel i DN beskriver Haideh Daragahi den närmast euforiska stämningen efter att Shahen störtats.

– Det var en otrolig triumf. En gång i livet har jag sett total frihet, och det var då!

Men segerns sötma varade inte länge. De religiösa tog makten med Ayatollag Khomeni i spetsen.

Ett par veckor senare dök militanta islamister upp på Teherans gator. Prästerna hade gripit makten, och de ville snabbt islamisera Iran. Den 7 mars 1979, dagen före internationella kvinnodagen, beordrade ayatolla Khomeini alla kvinnor i landet att bära slöja; ingen fick ”gå naken”, som han sade.
Dagen därpå drog en av världens största kvinnodemonstrationer genom Teheran. Tiotusentals kvinnor protesterade mot slöjtvånget och mot det religiösa förtryck som de såg sänka sig över landet, och manifestationerna fortsatte i flera dagar.

Daragahi flydde till Sverige och möttes av svensk “tolerans”.

Hon var för alltid svuren motståndare till all religiös fundamentalism när hon via iranska Kurdistan flydde till Sverige i november 1984. Hon var också utled på den stenhårt patriarkala tradition som fortfarande härskade på många håll i Mellanöstern.
I hennes kretsar i Teheran och Kurdistan var det självklart att fördöma hedersmord, tvångsgifte, slöjtvång och andra former av kvinnoförtryck som en avskyvärd del av kulturarvet. Men när hon i Sverige uttalade denna kritik mot sin egen kultur – då blev hon kallad kulturförrädare, även av svenska feminister och vänsterdebattörer.
– Fast det är jag stolt över, säger hon. Alla personer i historien som jag respekterar har varit kulturförrädare, och jag tänker särskilt på de kvinnor som har trotsat de traditionella könsrollerna.

Läs hela artikeln här, eller läs mer av DNs rapportering från Iran här. Det finns även en äldre intervju med Haideh Daragahi från Humanisten här.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar