Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2009
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Darwindagen på universitetet

Igår var det Darwindagen på Stockholms universitet. Ni kan läsa en kort recension hos föreningen Vetenskap och Allmänhet. Jag hade personligen uppdraget att prata om förhållandet mellan vetenskap och religion. På slutet kom jag fram till fyra sätt att hantera detta förhållande som jag hittat bland mina medmänniskor. Frågan jag vill ställa är om jag missat någon aspekt? Tipsa i så fall i kommentarerna:

Går vetenskap och religion ihop?

  1. Ja! Gud använder naturlagarna. Det vore korkat att skapa naturlagar som man behöver bryta emot.
  2. Nej! Religioner påstår saker som inte är sanna. Religion har redan visats vara falsk.
  3. Ja! Vetenskap handlar om det naturliga. Religion handlar om det övernaturliga.
  4. Nej! Det står i MIN bok att Gud gjorde alltihop. Vetenskap som inte håller med är falsk.

Det är för övrigt kul med gymnasieelever som omväxling till universitetsstudenter. Vi fick frågor som sträckte sig från “Varför är urin gult” till “Var kommer all materia ifrån”. Svaret på den senare frågan fick vi hjälp med utav en astronom (vi var bara biologer i panelen), som svarade föredömligt att vi inte har ett vetenskaplig tillfredställande svar på frågan – ännu. Detta fick frågeställaren – en uppenbarligen intelligent ung flicka i hijab – att le triumferande mot sina kompisar.

För att förtydliga den vetenskapliga världsbilden: vi har inte svar på allting. Att svara “Det vet vi inte” är en hederssak. Men det triumferande leendet hos flickan kommer sig förmodligen av att någon annan inte varit lika ärlig. Någon annan har gett henne förklaringen att “Allah skapade världen”. Frågan är om denne någon undersökt frågan lika ingående som vår astronom. Jag tror inte det. Jag tror istället att tron på Allahs skapande hand baserar sig på ett påhitt från bronsåldern som lever vidare på grund av många generationers auktoritetstro. Tragiskt.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Karin
Tid: 27 November 2009, 10:55

Hej! Ja, det var verkligen en kul dag! Dina punkter tycker jag sammanfattar bra hur man kan hantera förhållandet vetenskap – religion. När vi vår undersökning (se http://www.v-a.se/vetenskap_och_varderingar/) ställde frågan om en vetenskaplig syn på tillvaron går att förena med en religiös tro svarade ungefär lika många ja som nej (43 resp 47 %). De som själva tror är de som oftast menar att de två går att förena. Vi ställde också uppföljande öppna frågor där vi bad de svarande att förklara varför de svarade på ena eller andra sättet. De allra flesta svar går ganska bra att kategorisera in i dina fyra punkter. Ett av dem jag inte riktigt kan få in där är de som säger att “ja, det finns ju forskare som är religiösa, så det måste ju gå”. Ett annat är “nej, vetenskapen går bara ut på att förgöra tron”.

Skriv en kommentar