Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

November 2009
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Xenofobiskt minaretförbud i Schweiz

Islamism – att applicera islam i den politiska sfären – är en reell fara. Islam – att tro att det inte finns någon Gud förutom Allah och att Muhammed är hans profet – behöver inte vara det. Men då islam i sig är farligt gäller det saker som dödsstraff, amputeringar, steningar, kvinnoförtryck, könsstympning och förhinder för yttrandefriheten.

Något som däremot är komplett ofarligt är den byggnadsdetalj på moskeerna som går under namnet minaret, det torn varifrån muezzin (böneutroparen) traditionellt kallar de troende till bön. Minareten är enbart en symbol, av samma kaliber och funktion som ett kyrktorn.

För att bekämpa islamismen har Schweiz nu – via folkomröstning – belutat att förbjuda minareter. Det är svårt att ens fantisera ihop ett beslut som mer motverkar sitt syfte än detta.

I och med beslutet har man inte bara gjort alla muslimer till offer för främlingsfientlighet, utan även alla islamister till offer för diskriminering. Nu kommer debatten – med rätta! – att handla om rasism och islamofobi istället för repressiv religion och islamism. För det är ingenting annan än xenofobi det handlar om.

Vi behöver en riktig diskussion om islam och politisk islam i Europa, så det här bakslaget är tragiskt. Att tro att man kan komma åt de farliga delarna av islam genom att förbjuda minareter är som att tro att man kan stoppa katolska prästers pedofili genom att förbjuda kyrktorn.

Läs mer i DN, SvD eller Dagen.

Bookmark and Share

Kommentarer

Pingback från Jens O. » Blog Archive » Inga minareter i Schweiz
Tid: 30 November 2009, 18:31

[…] Centerpartiets integrationsnätverk, Tankar i natten, Cold Lazarus, Arrelius, Tonårsmorsa, Lindenfors blogg, Seglora smedja, Vonkis, Lilla O, Ericas tillhåll!, Medier och mångfald, Andrea Doria, Jinge, […]

Kommentar från Gunno I
Tid: 30 November 2009, 20:50

Jag läser din blogg med intresse, men ibland tycker jag du sällar dig till den kulturelit som Hägglund kritiserar. För dig tycks det bara handla om taktik när islam ska kritiseras. Du skriver att det är inte ett minaretförbud vi behöver utan en riktig diskussion om islam och politisk islam i Europa.
Problemet är ju att det aldrig blir någon diskussion. När Nobelmuséet ska göra en utställning frågar de imam om vad som får visas. En rektor för en muslimsk skola lär ut att män får ha fyra fruar, men kvinnor bara en osv. Såna företeelser borde ge ramaskri i demokratins och yttrandefrihetens namn, men eftersom den handlar om islam blir det tyst. Och den som försöker kritisera islam blir utmålad som islamofob och rasist.
Vad gör man då när man alltid blir dittryckt av “eliten” – jo man knyter näven och röstar på SD och mot minareter.
Och det är här jag tror du drar fel slutsatser från ditt elfenbenstorn (elfenbensminaret?), alla fördömanden gör bara “islamofoben” ännu mer övertygad, ännu mer beslutsam.
Du försöker ju föra en vettig diskussion här, men hur stort genomslag har det?
När du skiver att beslutet gjort alla muslimer till offer gör du gemensam sak med dem som försöker misstänkliggöra berättigad kritik genom att anklaga motståndarna som rasister.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 1 December 2009, 8:12

Gunno,
Jag tycker Hägglund är helt ute och cyklar. På vissa sätt tillhör jag eliten men på andra sätt är jag helt vanlig. Precis som vilken människa som helst.

För mig handlar hela frågan om Islam om mänskliga rättigheter. Alla ska ha rätten att tycka och tro vad de vill. Därför vill jag inte förbjuda Islam och därför tycker jag religiösa friskolor är av ondo eftersom barnen blir indoktrinerade där. Jag ser inte hur ett minaretförbud skulle kunna främja dessa grundläggande rättigheter?

Du verkar tro att jag har andra bevekelsegrunder, typ att bekämpa Islam. Men då har du faktiskt fel. Det är inte alls det jag är ute efter. Mänskliga rättigheter är hela poängen.

För mig är det viktigt att bekämpa främlingsfientlighet i alla dess former, vare sig det kallas islamism eller Sverigedemokraterna.

Kommentar från Gunno I
Tid: 1 December 2009, 22:24

Jo, jag är övertygad om att Hägglund har träffat en öm tå. Reaktionerna tyder på det.

Låt mig fråga en sak, vad vill du med din blogg? Du vill bekämpa främlingsfientlihet skriver du, men sedan jag började din blogg, har nästan alla dina inlägg handlar om religion. Och hur många främlingsfientliga islamofober och rasister har du omvänt? Eller är det bara ett orrspel för att få ryggdunkar av likasinnade?

Jag är kritisk till alla religioner, men ingen kräver så aggressivt utrymme i offentligheten som islam. För mig är dödsdomen mot Salman Rushdie, mordet på Theo van Gogh och förföljelserna av Ayaan Hirsi Ali nog för att vilja bekämpa islam.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 2 December 2009, 15:20

Öm tå? Njae, han har bara sagt något korkat och får kritik för det. För min egen del gillar jag när KD gör korkade saker.

Jag tror inte jag har förmåga att omvända islamofober eller rasister, men jag tror att jag kan får de som inte ännu tagit ställning att tänka till. Ryggdunkar med potentiellt likasinnade, kan vi kalla det.

Kommentar från XP
Tid: 12 December 2009, 7:41

Hej,
Schweiz folkomröstning måste ses som en reaktion på något som de i det landet börjar hända. Minaret eller annat materiellt är bara en symbol för något. Jag tror inte ifall man känner en muslim med namnet Ahmet som är trevlig att man är rasist eller xenofob.

Vi måste acceptera Schweiz folkomröstning såsom folkets röst. Därefter måste muslimer och schweizare för dialoger i vänlig ton om varandras kulturella traditioner och särdrag.

Parallellt måst det i en demokratisk stat även få kritiseras mellan muslimer själva. Detta ser vi i västvärlden för sällan. OM det kritiseras kan man bli uppfattad som islamofob eller en dålig muslim. Katastrofalt om man ska riskera bli utsatt för våld och död eller ekonomisk stor bojkott OM MAN KRITISERAR något inom den islamiska tron eller traditionerna.

Det Schweiz gör, via folkets röst, är inte bojkott utövande av våld mot islams tornbygge utan de kritiserar ett fenomen som känns främmande. Lagar kan alltid ändras senare igen. Det viktigaste är kritiken i denna omröstning samt att den får bemötas av debatten.

Varför får tex inte kyrkor byggas i samma utsträckning i Saudiearabien och i andra liknande länder där islam är “den enda sanningen”?

Lev väl och borga för kloka möten i demokratier samt religionsfrihet för alla.

XP

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 13 December 2009, 23:30

XP,
Saudiarabien är inget vidare land. Vi vill väl inte ha det som dem? Jag förstår inte vad de har med diskussionen att göra.

Kommentar från bernard bancolin
Tid: 19 February 2010, 12:33

ISLAMISM ÄR INGEN RELIGION !!! DET ÄR ÄKTA FASCISM !!!! Läs och LÄR … SÅ kommer du själv att se detta !!!!

Skriv en kommentar