Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

December 2009
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

Schweiziska minaretförbudet och Humanisterna

Humanisterna förekommer förstås flitigt i debatten om de Schweiziska minareterna. Åsiktsfriheten är viktig för för sekulära humanister, inklusive rätten att få ha och utöva sin egen religion. Vår religionskritik rör sig på en annan nivå än minaretförbuden i Schweiz. Där är det människor av en religion som vill förbjuda människor av en annan religion att ha sina symboler i stadsbyggnaden. Det är xenofobi, inte religionskritik.

Humanisterna anser istället att religion och politik inte bör beblandas (på det sätt som exempelvis skedde i Schweiz). I frågan om symboler gäller Humanisternas kritik alltid symboler som hängs på barn av mer eller mindre välmenande vuxna (t.ex. chador eller hijab på småflickor i skolan), symboler som hindrar identifiering (burka på passfoton) eller symboler som trycks upp i ansiktet på människor i sammanhang som bör vara sekulära (skolavslutning i kyrkan eller riksdagsgudstjänster). Det rör aldrig religiösa symboler i största allmänhet.

Sen har Humanisterna förstås åsikten att sekulär humanism är en överlägsen livsåskådning i jämförelse med alla typer av livsåskådning som hänvisar sina moraliska regler till övernaturliga varelser. Men det är en debatt gällande personliga ställningstaganden. På grund av att det rör det personliga kan inte frågan om livsåskådning drivas via myndighetsbeslut och andra typer av förbud och påbud. Därför är sekulär humanism väsensskild från t.ex. kommunistiska religionsförbud.

Lena Andersson skriver om frågan i DN (har inte kommit på nätet ännu).

Dilsa Demirbag Sten, före detta styrelseledamot i Humanisterna, skriver om saken i SvD.

Vi må gilla, respektera, avsky eller håna varandra, men inte låta någon stoppa den andres rätt och möjlighet att torgföra sin åsikt. Det är inte svårt att inse att förbud mot en viss religions arkitektur kan vara början på en sådan utveckling.

Slutligen är det roligt att se hur kristna debattörer försöker smeta smuts från det Schweiziska minaretförbudet på Humanisterna. Som om vi hade något inflytande i Schweiz? Som om vi inte har exakt motsatta åsikt? Se Thomas Idegaard, bekännande katolik, orera om saken i SvTs nyhetspanel (ca 15 minuter in). Ingen tänkande människa utan religiös agenda kan få ihop det där resonemanget.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Terra
Tid: 6 December 2009, 13:14

Thomas Idegaard har inte många höns hemma på gården. Och då är jag trots allt högerpolitiskt lagd som säger detta. Han tillhör inte de som jag vill ska föra min högerpolitiska talan direkt…

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 6 December 2009, 23:21

Jag har plockat bort en rasistisk kommentar här. Jag är inte rasist och vill inte ha rasistiska kommentarer på min blogg. Vill du skriva sådana kommentarer så får du hålla till hos dig själv.

Skriv en kommentar