Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

December 2009
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

Homofobi i Uganda

I Uganda debatterar man ett lagförslag om att homosexualitet ska kunna straffas med döden. Även vänner och familj till homosexuella ska kunna sättas i fängelse.

DNs Afrika-korrespondent Anna Koblanck skriver:

Homosexualitet är förbjudet i en majoritet afrikanska länder, och kan medföra fängelsestraff i flera. Det extrema lagförslaget i Uganda ses ändå som ett bakslag för hbt-rättigheter på kontinenten, där aktivister anar en ”antihomosexuell våg”.

Detta i världsdelen som är människans vagga. Syftet med lagen sägs vara att ”stärka nationens kapacitet att hantera framväxande interna och externa hot mot den heterosexuella familjen”. Uganda har redan en av världens strängast lagstiftningar på området, där sexuella kontakter som bryter mot ”naturens ordning” kan ge livstids fängelse.

Det är inget annat än ren och skär homofobi, som vanligt. Om ni undrar så är homosexualitet är vanligt förekommande i naturen och har dokumenterats hos mer än 1500 arter. Så allt tal om “naturens ordning” är helt fel. Det viktigaste är dock att det faktiskt inte har någonting med saken att göra. Bilar, matematik och biblar bryter också mot “naturens ordning”, men det betyder inte att de är fel för det.

Men vad hjälper det att påpeka det här? Så här brukar meningsutbytet bli:

Homofob: Homosexualitet är onaturligt!
Biolog: Nej, det är inte sant, homosexualitet är väldigt vanligt i naturen.
Homofob: Men vi vill väl inte vara som djuren!
Biolog: – suckar –

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från William
Tid: 7 January 2010, 21:59

Är det okej för att det är naturligt då?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 7 January 2010, 22:07

Nej. Det är samma typ av felslut.

Kommentar från William
Tid: 7 January 2010, 23:03

Vilka giltiga argument finns det då för att det skulle vara moraliskt acceptabelt?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 8 January 2010, 9:07

William,
Homosexualitet rör kärleksförhållanden mellan människor. Kärlek är något som bör främjas om det inte medför skada. Kärlek är en av moralens grundpelare. Vad har du för grund att vilja hindra något sådant?

Kommentar från William
Tid: 8 January 2010, 14:05

Så om två individer säger att de är “kära” är det därmed okej? Du tror inte att det är så att den som blir utnyttjad och påsatt har blivit lurad av förövaren? Att offret tror sig vara “kär” i honom betyder inte att det är äkta kärlek. Du får tänka på att innan det har gått så långt har förövaren tagit till olika metoder för att förföra offret, det kan vara gåvor, “fina” ord, de har umgåtts, allt medan det verkliga målet varit att sexuellt utnyttja offret – och till och med få honom att tro att han gillar det. Det finns inget fint i ett sådant hänsynslöst beteende, det är raka motsatsen till kärlek.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 8 January 2010, 16:06

Ingenting av det du beskriver är exklusivt eller karaktäriserande för homosexualitet, så det har ingenting med sakfrågan att göra.

Utnyttjande är dåligt, bra kärlek är bra – detta gäller för både heterosexualitet och homosexualitet.

Skriv en kommentar