Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

December 2009
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

Ett blogginlägg om ingenting

Enligt PZ Myers på Pharyngula har homeopaterna nu hittat ett nytt sätt att försöka lura människor på pengar. Det börjar ju bli allmänt känt att homeopatisk medicin späs ut så många gånger att det statistiskt sett inte väntas finnas en enda molekyl av den aktiva substansen kvar i medicinen. Vad göra? Döp om bluffen till något som låter vetenskapligt: nanofarmakologi. (Rent teoretiskt finns det ingen egentlig anledning att tro att det inte finns seriös forskning som kan hamna under begreppet nanofarmakologi, men begreppet verkar nu hålla på att kapas av homeopaterna.) Se t.ex. den här sidan som har en fullständigt bizarr beskrivning av hur homeopati “fungerar”.

NANOFARMAKOLOGI
Enligt nanofarmakologin så gör utgångssubstansen avtryck i form av fraktaler. Dessa har en irrugulär form och kan enklast beskrivas som bilder som kan delas upp i delar som är likt ursprungsbilden eller som små mönster av ett större mönster. Hos de fraktaler, som förekommer i naturen, finns en tendens att mönstret försvinner när skalan blir mindre. Likheten med ursprungsbilden är betydligt svagare i naturen. Dessa avtryck i form av nanofraktaler måste då kunna mätas eftersom de tillhör den synliga materian. Uppenbarligen har inte någon sådan indikation gjorts för att bekräfta att dessa avtryck finns. Enligt Delinick är fraktalprogressionen transportsystemet. Progressionen är emellertid ospecifik och materialistisk.

Jag tycker den här serien är en bättre beskrivning av vad det handlar om:

Mats Reimer, som bloggar hos Dagens Medicin, har skrivit ett långt och intressant inlägg om homeopati. Det är värt att läsas i sin helhet. Jag finner till exempel berättelsen om Oscillococcinum osannolikt fascinerande.

I en kommentar till en artikel om Tamiflu i Dagens Medicin rekommenderade en läsare Oscillococcinum som ett homeopatiskt alternativ. (Denne farmakologiskt utbildade person som rekommenderade homeopati sökte för flera år sedan tjänsten som sjukvårdsdirektör i Västra Götaland, men jag vet inte om han blev kallad till intervju).

Just Oscillococcinum är intressant eftersom det kan ses som en sublimering av själva den homeopatiska utspädningsprincipen, en meta-homeopati som inte bara blir utspätt till ingenting, utan i detta fall är även modersubstansen en fantasi.

Den franske läkaren Joseph Roy letade som många andra förgäves efter mikroorganismen bakom spanska sjukan. Influensavirus blev inte beskrivet förrän på 1930-talet och innan dess hade många andra agens fått skulden, bland annat Haemophilus influenzae. Dr Roy ansåg sig ha hittat en annan bakterie hos influensapatienter, en rundad kock av varierande storlek som vibrerade i mikroskopet (gissningsvis av Brownska molekylrörelser).

Roy döpte sitt fynd till Oscillococcinum och han menade sig ha funnit den vid en mängd olika sjukdomar förutom influensa. Cancer, syfilis, tuberkulos, gonorré, eksem, påssjuka, mässling, vattenkoppor, reumatism; överallt fann Roy sin ärkepatogen. Hos anka ansåg han sig finna en pålitlig källa till sin imaginära bakterie, och 1925 startade man framställning av Oscillococcinum som ett homeopatiskt läkemedel. Eftersom bakterien hittats vid så många sjukdomar tänktes nog medlet kunna bli en panacea.

Det blev efter hand klart att Oscillococcinum inte existerar, men det har inte bekymrat tillverkaren, man har helt enkelt behållit namnet men säger nu att man utgår från anka eftersom ankor har många influensavirus som ibland kan spridas till människa.’

[…]

Oscillicoccinum är ett av de i Sverige av Läkemedelsverket godkända homeopatiska medlen. Vad det är som de godkänner är lite oklart, det handlar dock inte om att medlet skulle ha någon effekt (mer än att höja blocksockret).

Eller varför inte listan på preparat från Celletech?

Det amerikanska homeopatiföretaget Celletech har tillverkat ett homeopatiskt medel av dammet från Ground Zero vid World Trade Center. Bolagets lista på preparat är omöjlig att parodiera, man kan göra homeopati av vad som helst: achillessena, mozzarellaost, strålningen från en tv-skärm, höljet till silikonbröst, lungcancer; det finns inga gränser.

Kan man inte bara förbjuda dumhet? Eller i alla fall kvacksalveri? För någon köper uppenbarligen det här skräpet.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 15 December 2009, 11:31

Det är som horoskop med lite fler bokstäver. Bondfångare har alltid funnits. Enligt Nonicoclolasos har vi ingen fri vilja, så man kanske skulle ta upp frågan med honom istället…:-)

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 15 December 2009, 11:46

Har du fri vilja?

Kommentar från Robert
Tid: 15 December 2009, 12:37

Kan man göra homeopati på mobilstrålning också?
Det vor kanske ingen dum idé. 😉

Mvh
/Robert ”mobilsmog.se”

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 15 December 2009, 16:54

Patrik

Finns Gud?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 15 December 2009, 22:21

Förmodligen inte.

Kommentar från rolle
Tid: 16 December 2009, 20:03

Patrik..jag tycker du ger ett “sympatriskt” svar när du svarar “förmodligen inte” på frågan om du tror att Gud finns!
Det inger hopp om att du tillsammans med dina humanistvänner någon dag i framtiden kommer fram till ett annat svar. Ditt intresse för religion är för mig ett uttryck för en djupare längtan som alla människor bär på. Religionen skulle varit död och begraven för länge sedan om detta vore en bluff. Såg programmet “Sommarpratarna” häromkvällen när din humanistvän Lena Andersson på ett tydligt sätt var mycket mera restriktiv och tillbakahållande av sina åsikter om Jesus. Hon kunde liksom inte framhärda i det sällskap hon befann sig i just då. Livet lär för oss alla och hon såg ut som en bedrövad förlorare och dessutom något generad över inslaget i sommarprogrammet för några år sedan. Babbens insikter om trons återtåg i vårt samhälle kan vi idag alla vara överens om. Behovet efter Gud ger sig olika uttryck och det är alltid intressant att se dessa olika yttringar. Gud finns förmodligen!!

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 16 December 2009, 23:34

Rolle,
Du glömde ett “inte” där på slutet 😉

Mitt intresse för religion kommer sig av att jag varit religiös. Det är ingen längtan utan en fascination. Som en historieforskares fascination över nazismen, till exempel. Att så många intresserar sig för andra världskriget innebär dock inte att Hitler finns.

Kommentar från rolle
Tid: 17 December 2009, 18:10

Patrik…du försöker att glida undan genom att jämföra religionens inflytande och intresse/fascination hos männsikor med intresse för Hitler. Det var ett nog mest ett försök för att stilla din egen osäkerhet och det inser du naturligtvis också själv.

Om du varit religiös och haft en relation med Gud och sedan förnekar den…det blir som att förneka att min pappa som jag blivit lite sur på…inte längre finns?? Allför många har liknande inställning och uttryckssätt men det är ju som det är..omöjligt! Ett är dock säker..även om du varit som du säger religiös men nu förnekar Honom..så kommer Han aldrig att förneka dig Patrik!! Du behöver inte svara på denna replik..det blir bara besvärligt för dig..jag vet precis vad du menar. Hur skulle du plötsligt kunna hålla med mig om detta ..däremot önskar jag Dig God Jul..oavsett vad Du f.n lägger i begreppet JUL. Det står dock så på almanackan och det kan vi väl ändå vara ense om….Bra!

Kommentar från Magnus
Tid: 18 December 2009, 8:57

Rolle, bara för att det står så i din almanacka så behöver det inte göra det i alla andras.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kalender

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 18 December 2009, 9:10

Rolle,
Mitt avståndstagande handlar mer om att upptäcka att min pappa aldrig har funnits. God Jul på dig med!

Skriv en kommentar