Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

December 2009
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

Narcissistisk genusanalys av klimatdebatten

Varför finns det så få kvinnliga klimatskeptiker? undrar Maggie Thauersköld Crusell på Newsmill.

Eller, det gör hon ju inte egentligen. För med samma argumentationsteknik som hon använder inom klimatförnekandet så håller hon självklart med om alla alternativa svar samtidigt som hon menar att det egentligen inte går att veta någonting. Häng med nu:

1. Finns det få kvinnliga klimatskeptiker?

  • Svar 1 (det finns nästan inga): “Var finns alla skeptiska kvinnor?”
  • Svar 2 (det finns visst kvinnliga klimatskeptiker): “Dessutom finns det visst kvinnor som tvivlar på klimathotet.”
  • Svar 3 (ingen vet egentligen någonting): “Det enda vi har att gå på är rena spekulationer.”

2. Så varför finns det då så många/få/ingen aning?

  • Svar 1: “Sett ur psykologisk synvinkel är kvinnor oftast mindre riskbenägna än män. Kan det vara därför de är mer villiga att acceptera den globala uppvärmningen som ett hot?”
  • Svar 1 igen: “Eller har det att göra med kvinnans mer välutvecklade empatiska förmåga att hon känner ett större ansvar för kommande generationer?”
  • Svar 1 igen: “Att vara klimatskeptiker kräver dock avsevärt mod”
  • Svar 1 igen: “Jämställdhet i all ära, men män och kvinnor är ju olika.”

Oj, där fanns visst inga alternativa svar att hämta. Kvinnor och män är olika! Kvinnor är oroliga, empatiska och fega. Förutom Maggie själv förstås, som är modig fast hon är kvinna.

Personligen tror jag mer på Naturvårdsverkets analys än på Maggies spekulationer. De har funnit att klimatskeptiker till överväldigande stor andel är äldre män. Varför just äldre män skulle lida av sådan skev självbild att de avfärdar den samlade vetenskapen till förmån för sitt eget lösa tyckande lämnar jag åt någon riktig genusforskare att förstå. Men överdriven tilltro till sig själv verkar onekligen vara en gemensam nämnare som förenar dessa äldre män med denna modiga kvinna.

Skeptiker är helt fel namn på den här samlingen människor. Deras självbild är så uppblåst att Narcissus bleknar i jämförelse. Skeptisk kan man inte bara vara mot andra och aldrig mot sig själv. Ett bättre namn på den inställningen är hybris.

Läs även Bo Jonssons kommentarer om Maggie.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Tage Andersson
Tid: 19 December 2009, 20:27

En skeptiker som Maggie Thauersköld får naturligtvis inte diskutera ett problem. Att inte ansluta sej till domedagsprofeternas klimatkatastrofer är förstås hybris. Lika oförlåtligt som att äldre män avspisar den samlade pseudovetenskapen.

Skriv en kommentar