Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

December 2009
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

Människorna i Sumer ser på med förvåning då Gud skapar världen

(Översättning från the Onion)

Människor i Sumer, en av världens äldsta kända civilisationer, såg för ungefär 6000 år sedan på med chock och förrvirring då Gud, Herren Jehova, skapade himmel och jord.

Enligt nyligen framgrävda lertavlor med kilskrift så arbetade tusentals människor i Sumer – den första civilisation att uppfinna skriftspråk, jordbruk och organiserat statsskick – med sina sofistikerade bevattningskanaler då Gud Fader sträckte sig ner från etern och blåste gudomlig livsande på deras blomstrande civilisation.

“Jag förstår inte” står det på en av tavlorna med bilder av solen, månen, vatten och en människa från Sumer som kliar sig i huvudet. “En bombastisk röst säger ‘Ljus, bli till’, men det fanns ju redan ljus. Rösten säger ‘Jorden skall ge grönska’ men jag står ju redan på gräs.”

“Allt fanns ju här redan,” säger lertavlan vidare. “Vi behöver inte fler stjärnor.”

Historikerna tror att precis efter den bibliska händelsen så återvände vittnena från Sumer till staden Eridu, en livlig metropol byggd 1500 innan Gud åkallade torrt land, för att diskutera händelserna. Enligt skrifterna blev bönderna, prästerna och byråkraterna inte bara förvirrade, utan också upprörda över att Guds ande rörde sig över vattnet, och sa att han skrämde bort resenärer från Mesopotamien som var på väg för att idka handel i det väl utbyggda handelsnätverket.

Dessutom blev människorna i Sumer upprörda över skapelsen av samma djur och växter som de domesticerat och brukat i många generationer.

“Sumers folk måste ha tyckt att Guds skapande av himmel och jord mitt i deras väletablerade samhälle mer var i vägen än något annat,” säger Paul Helund, historieprofessor vid Cornells universitet. “Om det stämmer som står på lertavlorna så avbröt Guds röst de urgamla böneritualerna i Sumer en hel vecka.”

Enligt lervavlorna tyckte Sumers folk att den märkligaste skapelsen var två människor skapade av jord från marken.

“Dessa två människor skapade i hans avbild vet inte hur man kommunicerar, kan varken matematik eller jordbruk, och har den intellektuella kapaciteten hos spädbarn,” skrev en Sumersk filosof. “De måste vara skapelsen av en komplett idiot.”

Nummer fem på the Onions lista över de mest minnesvärda händelserna de senaste 4,5 miljarder åren.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Terra
Tid: 29 December 2009, 11:21

Kul och fyndigt såklart.

Off topic: Som gammal arkeologstudent har jag så attans svårt för begreppet civilisation då det exkluderar folk efter totalt godtydtyckliga definitioner där tex skrivna språket liksom blir ett måste för att man ska betraktas som fin nog.. eller “civiliserad” nog. Vi kan ju ställa oss frågan om vilka som var mest civiliserade av krigiska sumerer eller samtida jordbrukskulturer i Sverige. Jag vet ju var man hade fått ducka för vapen iaf…
Idag är det förövrigt bara tre folk i världen som fortfarande kallar sig civilisationer. Kineser, egyptier… och fransmän. Det sista är faktiskt helt sant och visar inte bara hur kul fransmän är, men även vilka absurda värden vi uppenbarligen lägger i skitbegreppet civilisation eftersom vi i regel reagerar på fransmännens nyttjande av det och inte egyptiernas.

Att man förövrigt väljer sumererna som exempel i en diskussion om det absurda i kreationismens skapelseberättelse visar ju att man trots allt är i greppet av kreationisternas mellanöstern-centrerade världsbild. Jag menar, om skriftspråk är viktigt för poängen, då kan vi ju lika gärna snacka om vinča (ett balkanskriftspråk) eller dispilio (ett språk funnet i Grekland).. eller protokinesiska skrifttecken… Men vi släpper inte gärna greppet om vår bibliskt uppsprungna mellanösterncentrerade bild av civilisationer och ignoranta hedningar. Jag tycker därför att även om the onion får till en bra poäng, så dansar de i det här fallet vidare i den dumhet som kreationismen sprider.

Kommentar från Terra
Tid: 29 December 2009, 11:23

Den där kommentaren från mig lät gnälligare än det var menat… 😛

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 29 December 2009, 15:39

Jag tycker du har en poäng. En poäng som jag missat, dessutom. Så tack!

Kommentar från Björn Nilsson
Tid: 30 December 2009, 19:02

http://images.huffingtonpost.com/gadgets/slideshows/3675/slide_3675_52988_large.jpg

Om du kollar på den där länken kommer du att se hur smarta japaner fixat till det med Gud och Jesus i en fiffig förpackning. Och kom inte sedan och hävda att Gud inte hör bön(d)er!

Skriv en kommentar