Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

January 2010
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Sola scriptura = allt är (bara) text?

Teologi är inte alltid helt lätt att förstå sig på alla gånger. Prästen Ewa Lindqvist Hotz har skrivit en krönika hos Seglora smedja om Teologi fri från betong. Väl värd att läsa. Det är vackra ord, men betyder de någonting? Läs till exempel den här passagen:

Teologi måste ta sin utgångspunkt i våra liv, i vår kultur och i vår samtid. Det är våra erfarenheter som är det teologiska grundmaterialet. I våra relationer och genom våra erfarenheter lär vi känna Gud. I takt med den ständiga förändringen lär vi känna nya sidor av allt som finns. Ny kunskap och nya erfarenheter bidrar till nya teologiska insikter. Det finns ingen sanning med stort ”S”. Inte ens i teologin. Gud är sanningen, och vårt uppdrag som kristna är att ständigt utforska djupen i de skärvor av sanningen som vi just nu har i vår hand, men som vi vet kommer att förändras.

Det låter fint på något sätt. Men är det sant? “Det är våra erfarenheter som är det teologiska grundmaterialet”? Det behövs väl något mer, ändå? “I våra relationer och genom våra erfarenheter lär vi känna Gud.” Hur vet Lindqvist Hotz det? Och vad betyder en sådan här passage: “Det finns ingen sanning med stort ”S”. Inte ens i teologin. Gud är sanningen.” Har hon kommit fram till att Gud inte finns?

Här är en passage till:

Idag kan vara en besvärlig tidpunkt. Den stora berättelsen från förr som vi som kristna har att förvalta, ter sig ofta viktigare, verkligare och av större värde än de motsägelsefulla berättelserna från våra egna liv. Det ligger så nära till hands att fly in i historien, in i de sanningar som gällde där och då. Det är så lätt att ägna sig åt att drömma om en framtid, men att avstå från att vara med och skapa den. […] Idag skrämmer. Idag är konkret. Idag kräver handling.

Vackra ord återigen, men de ger ingen vägledning alls om hur man ska förhålla sig till det historiska arvet eller frågan om Guds existens (den senare kanske förväntas tas för given?). Lev idag! Jaha – men hur då?

Här är mer: “Teologi är inte ett instrument för att stänga av känslor och tankar, utan ett verktyg för att öppna upp och för att vidga vår tanke och känsla mot egna inre djup och medmänniskans behov.” Ett sällsynt dåligt verktyg i så fall.

Läs hela texten. Jag tror det går att författa något liknande genom att vända sig till The Postmodernism Generator. Lutheranism i sitt zenit: Sola scriptura = allt är bara text?

Bookmark and Share

Skriv en kommentar