Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

January 2010
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Historien bakom Haitis “pakt med djävulen”

Vad är bakgrunden till historien om Haitis pakt med djävulen? Mer spännande än man kan tro. Här är beättelsen, översatt från hemsidan Haitian Bicentennial Cite:

En man med namn Boukman, en houngan (manlig voodoo-präst), organiserade 14 augusti 1791 ett möte med slavarna i de norra bergstrakterna. Mötet tog sig formen av en voodoo-ceremoni och hölls i Bois Caïman i bergen på norra sidan av ön. Det regnade och himlen var fylld med mörka moln. Slavarna var rädda. En kvinna i publiken började dansa, besatt av loa-andar. Med en kniv i handen skar hon halsen av en gris och delade ut blodet till de närvarande som svor att döda alla vita på ön. Den 22 augusti 1791 gjorde de svarta i norr uppror, dödade alla vita de träffade på och stack plantagerna i kolonin i brand. De franska kolonialisterna fångade dock snabbt in  Boukman och halshögg honom. På så sätt fick de stopp på upproret. Eftersom Boukman hade påstått att han var oövervinnerlig visade fransmännen upp hans huvud på ett torg för att övertyga slavarna om att han verkligen var död.

Boukman blev senare upphöjd till loa-ande själv.

Hjälp Haiti:
Röda Korset
Rädda Barnen
Läkare Utan Gränser

Bookmark and Share

Kommentarer

Pingback från Lindenfors blogg » Vems gud är det som skakar jorden och kastar upp askmolnet?
Tid: 23 April 2010, 9:09

[…] Robertson menade, som ni kanske kommer ihåg, att jordbävningen på Haiti var Guds straff mot en voodooceremoni som några slavar utförde 1791 – för 219 år sedan. (För denna olydnad låter han […]

Skriv en kommentar