Min magi är bättre än din magi
Det är komplicerat att vara katolik. Man tror ju på någon egen sorts magi (t.ex. transsubstination: att nattvardsvin och bröd blir till Jesus blod och kött) samtidigt som man inte tror på andras magi. Så när Vatikanen uttrycker sig ogillande om filmen Avatar – för att den inspirerar till naturdyrkan och nyhedendom – så går man en fin balansgång.
Här kommer ett underhållande avsnitt ur en längre förklaring på Newsmill av Vatikanens ställningstagande mot Avatar. Författat av pressansvarig hos Katolska kyrkan i Sverige, Maria Hasselgren.
Kyrkan har alltid kämpat mot vad hon betraktar som magiska föreställningar. Nu kan säkert någon säga att kristna tror också på någon form av magi. Men det finns en klar skillnad mellan magi och religion. Magi handlar om att människan försöker påverka det gudomliga, medan religion handlar om att människan låter sig påverkas av Gud.
Hasselgren gör ett storartat försök att hålla tungan rätt i mun, tycker ni inte? Men argumentet “vår magi är inte magi” håller inte riktigt hela vägen i mål.
(Jag tycker för övrigt att Hasselgren ska sluta att hela tiden påtala hur “missförstådd” Katolska kyrkan är i Sverige och i världen. Vatikanen får berättigad kritik för sina många klavertramp. Ta tag i dem istället.)
Publicerad: 20 January, 2010 i Religionernas underbara värld, Vatikanen.
Etiketter: Religionernas underbara värld, Vatikanen
Kommentar från Björn Nilsson
Tid: 20 January 2010, 21:54
En kul detalj: jag kopierade denna googleannons som i skrivande stund ligger på din blogg:
Häxkurs
Lär dig Magi och Häxkonst på distans. Grundkurs 1 år. Diplom
Jag tycker att skillnaden mellan magi och religion som Hasselgren beskriver är samma skiljelinje som sir James Frazer beskrev i “The golden bough”, så han ändå kanske inte är helt fel ute. Det avgörande där är i vilken grad människan försöker påverka processen. Magi är mer “gör det själv” än organiserad religion. I den senare har man oftast ett prästerskap som tar över jobbet som förmedlare mellan människa och guddom.