Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

January 2010
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Homeopati – några uträkningar

Text av Matt Parker översatt från Times Online

Jag har precis köpt ett paket Boots 84 arnica homeopatiska 30C piller för 5,09 pund. Boots hävdar stolt att det bara blir 6,1 pence per piller. Rådet de gav i affären var att arnica är bra för att behandla “blåmärken och skador” vilket onekligen förmedlar intrycket att det här är väldigt billig hälsovård.

Tvärtemot vanlig medicin så står inte den faktiska dosen av den aktiva ingrediensen angiven, så jag kontrollerade på Brittiska Homeopatförbundets hemsida. Där står det att för att göra ett homeopatiskt läkemedel så startar de med den aktiva ingrediensen för att sedan späda ut den till en koncentration på 1 procent. Sen spär de ut den igen, så att lösningen bara innehåller 0,01 procent av originalingrediensen. För mina 30C-piller så gör de om den här processen trettio gånger, vilket betyder att arnican nu finns i en del per en miljon miljarder miljarder miljarder miljarder miljarder miljarder.

Arnican är nu så utspädd att det bara finns en molekyl per 7 miljoner miljarder miljarder miljarder miljarder piller.

Det är svårt att förstå sig på så stora tal. Om du skulle köpa det antalet piller från Boots så skulle det kosta mer än Storbritanniens bruttonationalprodukt. Faktiskt mer än hela världens bruttonationalprodukt. Sen civilisationens ursprung. Om varje människa sedan tidens början hade sparat varje öre, dinar och snäcka så skulle vi fortfarande inte ha sparat ihop tillräckligt med pengar för att köpa en enda arnicamolekyl från Boots.

Men processen att få i sig tillräckligt med piller för att få i sig denna enda molekyl svindlar också. Försök föreställa dig Wembley helt fylld med folk, alla drickandes ”pints” av medicin i takten två ”pints” per timme. För att bara en av dessa människor till slut ska få i sig en molekyl så behöver man fylla en miljon Wembley med människor och låta dem dricka ”pints” sedan jorden formades för 4,5 miljarder år sedan. Javisst ja, sen behöver du 737 miljoner sådana jordar.

Detta för en molekyl. Molekyler är små: det krävs ungefär en miljard molekyler för att täcka en vanlig punkt i en text. Eller om man vill jämföra homeopati med vanlig medicin. Tänk dig att du skulle vilja få i dig en vanlig 500mg paracetamol-tablett. Då skulle du behöva äta tio miljoner miljarder homeopatiska piller. Om varje piller hade varit samma massa som Vintergatan. Det finns faktiskt inte tillräckligt med materia i hela det kända universum för att tillverka den homeopatiska motsvarigheten till en paracetamol-tablett.

Så varför sätter Boots sitt pålitliga varumärke på piller som är märkta som medicin men inte innehåller någonting annat än socker? Ja, de har sagt att det inte finns något stöd för att pillren skulle fungera, men att de säljer dem så länge människor tror att de fungerar.

Homeopati är baserat på önsketänkande från 1700-talet om att vatten på något sätt kommer ihåg ämnen som det har haft kontakt med (men glömt allt avfall det passerat). Att en 10 miljarder år gammal vattenmolekyl skulle komma ihåg allt som den har rört är en tro helt på tvärs med all vetenskaplig kunskap och är en förolämpning mot varje tänkande person. Vanliga människor med medicinska behov köper homeopatiska läkemedel enbart för att de är förklädda till något mer än bara sockerpiller.

Dessa läkemedel är en förolämpning mot naturläkemedlen på hyllan bredvid hos Boots; ormolja har i alla fall hederligheten att innehålla lite orm.

Matt Parker arbetar på School of Mathematical Sciences hos Queen Mary, University of London. Han har ingen som helst förbindelse med läkemedelsindustrin eller någon person som arbetar där. Hans uträkningar finns att begrunda här.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Björn Nilsson
Tid: 22 January 2010, 13:26

Kollade i C F Nymans “Svenska växternas naturhistoria” från 1867 och där sägs att Arnika är en medicinalväxt, bra mot röta och “stötar”. Gick tydligen bra att röka som tobak också. Blommor och rot är alltså användbara, men då skall man nog inte blanda ut dem till homeopatiska doser!

Kommentar från Bo Jonsson
Tid: 22 January 2010, 17:01

Albert Engström har en obetalbar beskrivning av, faktiskt verkningsfull, homeopati i en av sina historier:

Några gubbar, inklusive en homeopat, satt och drack toddy. Sockret tog slut, men de var fortfarande törstiga.

Homeopaten löste detta genom att gå hem och hämta några burkar …

Kommentar från Eva
Tid: 26 January 2010, 23:12

Gud finns nog visst och man bör veta hur homeopati fungerar innan man har en åsikt!

Det är inte antalet molekyler i en beredning som har betydelse, utan de överfysiska energierna. Det är dessa energier som botar patienten.

Och den som tycker att det är flummigt och ovetenskapligt har inte förmågan att förstå sig på homeopatin och skall alltså inte yttra sig.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 26 January 2010, 23:15

Förklara gärna vad en överfysisk energi är så kanske jag lär mig något.

Skriv en kommentar