Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

February 2010
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Kategorier

Lika inför lagen! (Om man inte är religiös förstås)

Cherie Blair, Tony Blairs fru, är under undersökning efter att i sitt yrke som domare gett en religiös person ett lägre straff – för att han var religiös.

Mannen dömdes för misshandel efter att ha slagit till en annan man under ett bråk om vem som var näste på tur i bankomatkön. Enligt BBC sa Cherie till den dömde att våld måste tas på allvar, men att mannen skulle få lägre straff eftersom han var religiös och inte var tidigare straffad. “Du är en religiös person och vet att det här inte är acceptabelt beteende.”

Det här är fel på så många nivåer. Alla ska förstås vara lika inför lagen – det är en mänsklig rättighet. Men om vi bortser från sådana petitesser som grundläggande mänskliga rättigheter ett ögonblick så är det ju även fel som inomreligiöst resonemang. Påstår inte religiösa att deras religion gör dem till bättre människor? I så fall borde väl Cherie Blair ha utdömt ett hårdare straff eftersom mannen i fråga misshandlade en annan trots att han var religiös. (Nu är inte religiösa godare än andra, de bara påstår det, exemplet är ett tankeexperiment.)

Hur man än vänder på den här historien har Cherie Blair gjort fel.

Läs mer hos BBC eller i The Independent.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Olof Johansson-Stenman
Tid: 7 February 2010, 9:11

Jag håller så klart med, dock kan det ju ändå förtjänas att påpeka att det rörde sig om en muslimsk man, som, om påståendet är korrekt, fick ett lägre straff pga av sin religiositet.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 7 February 2010, 9:40

Varför förtjänar det att påpekas? Jag kom till motsatt slutsats, som du kanske märkte. Exakt vilken religion det är frågan om har väl ingenting alls med saken att göra?

Kommentar från Olof Johansson-Stenman
Tid: 8 February 2010, 20:27

Det förtjänas att påpekas av den enkla anledningen att det ofta anses vara extra illa att gynna människor som i någon mening tillhör sin egen grupp, baserat t ex på släktskap, religion, eller etnicitet, medan det ju ofta finns en antagonism mellan kristna och muslimer. Om man bara läser “religiös” kan läsaren tro, i likhet med mig, att hon juridiskt hade gynnat en kristen person.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 8 February 2010, 21:40

I det här fallet betyder “Tillhör sin egen grupp” är religiös.

Kommentar från Olof Johansson-Stenman
Tid: 8 February 2010, 22:46

Jo, fast i betydligt lägre grad än om han varit kristen, eller hur?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 8 February 2010, 22:49

Nej. Det är en av poängerna med den “nya” ateismen. Alla religioner är lika dåliga. Det intressanta är att det tvingat samman religiösa från olika trosinriktningar till precis den här typen av solidaritetsyttringar. För tio år sedan hade jag tveklöst svarat ja på din fråga, men nu blir mitt svar nej.

Kommentar från Olof Johansson-Stenman
Tid: 9 February 2010, 7:52

Jag ser naturligtvis din poäng, men jag tycker ändå att det trots allt finns en tydlig skillnad mellan att positivt diskriminera någon från sin egen religion och någon från en annan.

För övrigt tycker jag att påståendet “Alla religioner är lika dåliga” är ganska onyanserat Partik. Själv tycker jag att det finns en stor skillnad mellan dem, och även mellan varianter av religionerna som funnits i olika tider, t ex i vilken mån de accepterar människor som inte tror som de själva, i vilken mån som kvinnor har samma rättigheter som män, hur de ser på vetenskap, och i vilken grad de är villiga att använda terrorhandlingar för att uppnå sina syften.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 9 February 2010, 8:06

Du har naturligtvis rätt. Det finns bättre och sämre religioner.

Vad gäller din första poäng kanske vi kan enas om att vi inte är överrens?

Kommentar från Olof Johansson-Stenman
Tid: 10 February 2010, 19:43

Helt enig!

Pingback från Lindenfors blogg » God utan Gud
Tid: 13 February 2010, 18:46

[…] Cherie Blairs märkliga domslut, där hon gav en man en lättare dom för att han var religiös, så har en del (förstås) uttalat […]

Skriv en kommentar