Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

February 2010
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Kategorier

Svenskt korståg i Afghanistan?

Om man åker till ett muslimskt land för att försöka upprätthålla fred, bör man då inte tänka över sin symbolanvändning noggrant? Är det förtroende man vill skapa så är militärfordon utsmyckade med korsriddarfanor förmodligen inte det klokaste draget.

Även om vi svenskar “vet” att vår flagga numera är en nationssymbol och inte en religiös symbol så är det faktiskt inte kunskap som kan förväntas tillhöra allmänbildningen i Afghanistan. I just den här situationen vore de tre kronorna en mycket bättre märkning.

Flaggor med de tre kronorna som märkning skulle göra tillvaron säkrare för de svenska soldaterna eftersom de inte direkt skulle identifieras som kristna utan som svenska. Detta skulle i förlängningen också kunna ge den fredsbevarande uppgiften större chans att lyckas eftersom den förtroendeskapande uppgiften skulle underlättas.

(För att förekomma dumma diskussioner så nej, man behöver inte byta ut den svenska flaggan i alla sammanhang. Det här är en väldigt specifik och begränsat situation.)

För inte är väl försvarsmaktens ordspråk “In hoc signo vinces“?

_______________________

Edit: Läs mer på Newsmill. Och ja, “In hoc signo vinces” är latin – lita inte för mycket på Wikipedia! (som jag gjorde)

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Ulla Johansson
Tid: 10 February 2010, 21:19

Patrik Lindenfors
“In hoc signo vinces” (grekiska för “I detta tecken skall du segra”). Din artikel är bra och du sätter fingret på något anmärkningsvärt. Detta kristna kors som drabbar de arma människorna i Afghanistan med bomber och död. – Att ingen tidigare har noterat symbolen och vad den innebär! Men. “In hoc signo vinces” är ju latin. Inte grekiska. Bäst att du rättar detta innan en massa kommentarer kastar sig över dig och “felet”.
Med vänliga hälsningar.
Ulla Johansson (Medlem i Humanisterna)

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 11 February 2010, 10:02

Ulla,
Tack för rättelsen! Tyvärr går det inte att ändra på Newsmill, men i övrigt har jag försökt korrigera.

Kommentar från Leif berinder Ershag
Tid: 11 February 2010, 20:31

Instämmer och skapade en facebookgrupp! http://www.facebook.com/group.php?gid=298733726087

Kommentar från Calle Rehbinder
Tid: 12 February 2010, 11:30

Jag tycker nog faktiskt att det vore synnerligen lämpligt att byta ut den svenska flaggan mot en med tre kronor även rent allmänt, och det borde egentligen ha gjorts millennieskiftet 2000, eftersom vi då formellt skilde kyrkan från staten.
Ska vi vara sekulariserade på riktigt är det väl bra att inte ha en nationsflagga som bär en kristen symbol?

Tre kronor är betydligt bättre, och har definitivt en historisk bakgrund.

Republikaner kan ju förstås protestera mot kronorna, och det krånglar ju till det en smula, men man behöver ju inte se kronorna som kungakronor om man inte vill. Det finns ju alla möjliga slags kronor. Och de är i vilket fall som helst betydligt mer neutrala än ett kristet kors.

Pingback från Det här med svenska kors och korsfarare « Geobastard
Tid: 12 February 2010, 11:36

[…] Lindenfors dock säger så är den inte det för alla andra. Av okunskap om att varken Sverige eller de svenska soldaterna […]

Skriv en kommentar