Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

February 2010
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Kategorier

Helvete vad krångligt

Helvetet är en plats där syndare verkligen brinner i en evig eld, och inte bara en religiös symbol påhittad för att ge troende kraft, hälsar påve Benedict XVI enligt Times online. Helvetet “finns på riktigt och är för evigt, även om ingen pratar så mycket om det längre.”

Skönt med klara besked! Andra påvar har dock haft en avvikande åsikt. Förre påven till exempel.

Påve Johannes Paulus II påstod 1999 att himlen “inte är en abstraktion eller en fysisk plats, utan den totala gemenskapen med Gud som är målet med mänskligt liv”. Helvetet, menade Johannes Paulus var “den ultimata konsekvensen av synd. Det är inte en plats. Helvetet indikerar det tillstånd hos de som av fri vilja och definitivt separerar sig själv från Gud, källan till allt liv och all glädje”.

Ser man inte att dessa utsagor om helvetet betyder exakt samma sak och inte alls motsäger varandra, då har man inte läst tillräckligt med teologi.

Svart är vitt, och allt är grått. Det ryms väldigt många änglar på ett knappnålshuvud. Lärdom är inte att kunna saker. Snurrar man runt många varv snabbt blir man snurrig, särkilt om man druckit vin. Kex? Passar det verkligen med röda skor till den här klänningen?

Påven uttalade sig i oktober även om “limbo” om ni kommer ihåg. Platsen där odöpta spädbarn och heliga män och kvinnor som föddes innan Jesus hamnade, halvvägs mellan himmel och helvete. Limbo, menade påven, var “bara en teologisk hypotes, inte en devinitiv trosförkunnelse”.

(Teologisk hypotes = något som någon annan har hittat på som låter dumt, så vi hittar på bort det.)

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Camilla Grepe
Tid: 23 February 2010, 15:49

Helvete vad ordet, sa Bull.
Krångligt, sa Bill.

Kommentar från Anna Blixt
Tid: 23 February 2010, 21:42

Jag gillar Jehovas Vittnens himmel där det bara får plats 144 000 personer. De får å andra sidan styra som kungar och präster över världen. Att få styra som en präst – gött. Men vem ska de styra – alla dumma har dött ju?

Skriv en kommentar