Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2010
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Björklund förmår inte skilja religion och historia

Hur ska det bli med skolverkets förslag på en ny läroplan för religionsämnet? Humanisterna hävdar bestämt vår åsikt att ingen livsåskådning ska främjas framför någon annan, helt i enlighet med Skolverkets förslag.

Skolverkets förslag speglar på ett bra sätt vårt land idag. Sverige är ett mångkulturellt samhälle där många olika livsåskådningar samexisterar. Både de som inkluderar en eller flera gudar (kristendom, judendom, islam, hinduism med flera) och de som exkluderar gudar, som den sekulära humanismen.

Kristna företrädare försöker hävda att Humanisterna vill ha mindre religionsundervisning  i största allmänhet. Så här skriver man till exempel  på Dagens ledarblogg:

I en tid när grundläggande kunskaper om religion behövs mer än någonsin – inte minst i det mångkulturella samhället – väljer alltså Humanisterna att i stället försöka degradera religionens roll, och de fakta och reflektioner kring detta som skolan har i uppdrag att förmedla.

Fast det är inte sant. Humanisterna vill inte degradera någon religionsundervisning – vi vill bredda den. Det finns stor anledning att förbättra undervisning i religion så att vi bättre kan förstå varandra, något som inte minst framtida ledarskribenter på Dagen kunde ha nytta av.

Vissa kristna tidningar har bedrivit en brevskrivningskampanj för fortsatt särbehandling av sin egen religion. Gärna likhet inför lagen, religionsfrihet, jämlikhet, och pluralism – men först en rejäl dos av KRISTENDOM till alla barn! Men vi har faktiskt inte längre statskyrka. Religionsfrihet är det som gäller i kungariket Sverige (utom för kungen).

Det vet de kristna kampanjmakarna förstås. Så de går en omväg för att försöka smussla in kristendom i religionsämnet ändå. Man kan kanske inte behandla kristendom speciellt som livsåskådning, men kristendom har ju en unik ställning i svensk historia! Utbildningsminster Jan Björklund går helt på den här linjen, så här skriver han till exempel i dagens SvD.

I svensk skola skall eleverna lära sig om alla de stora världsreligionerna. Men i Sverige intar kristendomen en särställning bland religionerna. Kristendomens påverkan på vårt lands historia och kultur har varit omfattande.

Det var bland annat det här tricket Humanisterna belyste i debattartikeln i SvD i söndags. Svaret på Björklunds påstående gavs redan då.

Felet Björklund gör är att han inte skiljer på kristendomens religionshistoria och dess kulturhistoria. Självklart intar kristendomen en särställning i den svenska kulturhistorien. Om detta tvistas icke. Den undervisningen sker lämpligast på historielektionerna, i svenska och i samhällskunskapen.

Det är religionsundervisning vi diskuterar – inte historia. I svensk historia har kristendom sin givna särställning. I religionsundervisningen har den det inte, där måste alla behandlas lika. Humanisterna propagerar inte för att sekulär humanism ska framställas som den främsta av livsåskådningar (fast vi förstås tycker det). Vi argumenterar för likabehandling, och inte bara av vår livsåskådning utan också av till exempel Islam, Judendom, Hinduism och Buddhism.

Om Jan Björklund vill idka ministerstyre och köra över Skolverkets experter i den här frågan får han faktiskt vara så god att förklara varför kristendomen ska särbehandlas som livsåskådning, inte som historiskt fenomen.

Bookmark and Share

Kommentarer

Pingback från Här har humanisterna tyvärr inte helt rätt heller « Geobastard
Tid: 2 March 2010, 11:20

[…] historia, teologi | Leave a Comment  Jag är ateist och i 9 fall av 10 så håller jag med humanisterna. Lika så håller jag inte med Björklund i 9 fall av 10. Men nu har vi ett sådant unikum där jag […]

Pingback från not just a christian nation « Bluefree´s blogg
Tid: 2 March 2010, 19:10

[…] Frireligiös Björklund en skam för liberalismen Björklund förmår inte skilja religion och historia Religiöst tvång = kulturell […]

Pingback från Jesper Berglund » Sidarkiv » Ideologiska skygglappar i skolan
Tid: 16 March 2010, 20:08

[…] på ämnet: Seved Monke, Caspian Rehbinder, Ingemars blogghörna, Svensson, Lindenfors, Bluefree, Badlands hyena, […]

Skriv en kommentar