Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2010
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Dagen idkar vetenskapsjournalistik, typ

Nu uppmärksammar Dagen den dåliga evolutionärpsykologiska studien jag skrev om härmodagen. Det kan vara värt att påminna om att det är en mycket tveksam tolkning av resultaten den gode forskaren gör sig skyldig till. Sämsta sortens evolutionärpsykologi, helt enkelt. Fast Dagen lyckas på något sätt skruva feltolkningarna ett varv till.

Allt bygger på evolutionsteorins tro att människan blir intelligentare och intelligentare. Ju intelligentare en man är, desto otroligare är det att han lurar sin partner eftersom han då kan inse värdet i en exklusiv relation.

“Evolutionsbiologins tro”? Jag har då aldrig trott något liknande. Jag brukar tvärtom ta upp det som ett av missförstånden av evolutionsbiologin. Evolutionen har ju inget mål. Bara för att intelligens har varit bra förut i människans utveckling betyder inte det att intelligens alltid är bra eller ens att intelligens kommer att vara bra i framtiden. Det givna exemplet på motsatsen är sjöpungen som äter upp sin egen hjärna när den inte behövs längre. En annan evolutionär lösning på problemet om vad man ska ha hjärna till.

Men vetenskapsjournalistik är väl inte Dagens mest prioriterade inslag.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Niclas Berggren
Tid: 2 March 2010, 14:07

Apropå intelligenta ateister, se även detta blogginlägg.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 2 March 2010, 14:22

Ja, men då var det väl klart då. Det finns även den här studien.

Kommentar från Geobastard
Tid: 2 March 2010, 14:35

Jag har varit under attack av en “josef” den senaste tiden som fört samma okunniga resonemang om evolutionen på min blogg likt Dagen. Jag skulle tro att det är rätt vanligt bland fundamentalister.

Off topic: Det här med tillbakautveckling av tex hjärnan är ett klassiskt ämne som science fictionförfattaren Stephen Baxter ofta återkommer till. Hans Destinys children-böcker kan rekommenderas för alla med intresse av just mänskliga evolutionära diskussioner där hjärnan skulle kunna tänka återbildas när den inte längre behövs. Men det är ett återkommande tema i många fler böcker av honom än så. Rekommenderas om inget annat för att det är skönt att se sådana tankeexperiment väldigt väl genomtänkta i en trovärdig kontext.

Skriv en kommentar