Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2010
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Debatten om friskolor i Kvällsöppet: eftersnack

Så har jag fått uppleva ett debattprogram på TV från insidan. Fascinerande. Jag bestämde mig tidigt för att inte sitta tyst utan ta min plats. Det här resulterade i att jag så här dagen efter känner det som om jag betett mig som en elefant i en porslinsbutik – ganska burdust, helt enkelt.

Det intressanta med känslan av burdusitet är att jag samtidigt är medveten om att jag inte tog mest plats, utan att både Siewert Öholm och Christer Sturmark var avgjort mer talföra. Detta utan att det på något sätt kändes påträngande, utan mer logiskt. Det är sådant som skiljer proffsen från oss glada amatörer. Jag hade väldigt roligt med att se hur de arbetade.

Det var också kul att de satte Siewert Öholm mitt bland en samling unga flickor med kristna friskoleleenden. Efter debatten pratade vi vidare med de här tjejerna. De rapporterade glatt att de inte alls blir indoktrinerade. De får i skolan lära sig om både evolutionsteorin och skapelseberättelsen och blir uppmanade att själva avgöra vilket som är sant. “Det är ju neutral undervisning. Båda är ju bara teorier.”

Så visst är de indoktrinerade, de här flickorna. Ett av kännetecknen på en lyckad indoktrinering är tyvärr att man inte märker det själv. När tjejerna tittade in i kameran med tindrande ögon och förnekade att de var indoktrinerade, samtidigt som de förmedlade kunskapen de fått sig tillägnad – “det är ju båda bara teorier” – så blev kontrasten nästan smärtsam. Egentligen borde det inte behövas mer än så här för att beröva religiösa friskolor sin rätt att bedriva skolverksamhet.

Alla barn förtjänar en bra skola. Föräldrars mänskliga rättigheter att pådyvla barn sin egen livsåskådning sker bättre någon annanstans.

Läs även Livets Ords syn på debatten hos deras husorgan Världen Idag (där Siewert Öholm är redaktör). De har minst sagt en annan syn på vad som hände:

På plats fanns också fyra elever som går eller just gått i krisna friskolor och det blev mycket svårt för Sturmark och andra kritiker på plats i studion att hävda att skolorna hjärntvättar och inte ger eleverna alternativ då ingen av eleverna över huvud taget igen sig i den beskrivningen.

“Hjärntvättade? Nej vi är inte hjärntvättade!” Nähä. Ok.

Världen idag kommer även med det fasansväckande avslöjandet att några av de som arbetat med skollagsförslaget också tidigare arbetat med skolfrågor. Som sanna undersökande journalister har de kartlagt ett nätverk av människor som alla verkar jobba med skolfrågor. Det måste vara en sammansvärjning.

Här är debatten:

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Katrin
Tid: 18 March 2010, 21:08

Heja, heja, du klarade dig med den äran! Fast det måste varit frustrerande att slåss mot de väderkvarnar de ställt emot er!

Pingback från Här är en militant ateist som faktiskt säger JA till religiösa friskolor « Geobastard
Tid: 18 March 2010, 23:28

[…] är ju som Lindenfors säger skrämmande vilken total ignorans ungdomar som har gått på religiösa friskolor uppvisar […]

Skriv en kommentar