Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2010
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Familjen

Vad är egentligen en familj? En del religiösa likställer begreppet “familj” med “kärnfamilj”. En familj blir då en man, en kvinna och deras barn. Andra håller inte med.

Nu har Livets Ords förlag släppt boken “Familjen – om relationer, äktenskap och barnuppfostran” av Robert och Åsa Ekh. Den verkar lite snurrig, om man säger så. I tidningen Dagen recenseras boken av Inger Alestig som författar en så bra text att ni egentligen bör läsa hela artikeln, men här är ett smakprov.

Att jag skriver Robert Ekh – och inte Åsa Ekh – beror på att vi i baksidestexten får veta att han har skrivit det mesta av boken, trots att de båda står som författare. De två sista kapitlen har skrivits av Åsa, vilket, enligt förlaget “tillför boken ett befriande kvinnoperspektiv”. Redan dessa rader säger mycket om den ideologiska agendan. Åsas kapitel handlar dels om vad det innebär att som kvinna underordna sig, men också om vikten av att träna och äta rätt och vara vacker för sin make (ingenting står om att maken ska göra sig vacker för sin hustru).

Den agenda som Ekh själv har, säger att allt var bättre förr, att mannen ska vara “huvudet” i äktenskapet, att kvinnan ska underordna sig och att detta är inte bara naturens ordning utan även Guds.

Men redan här finns ett grundproblem. De texter han citerar av Paulus för att stödja sina teser kan naturligtvis motsägas av andra bibeltexter, som han inte tar upp.

Robert Ekhs analys av kärnfamiljen, dess nu och dess förhistoria är också problematisk på det sättet att den tenderar att vara ohistorisk. Kärnfamiljen så som den har sett ut på det gyllene 50-tal som jag tror Ekh menar när han nostalgiskt blickar tillbaka, är en ny uppfinning. På Jesus tid levde man troligtvis oftast i storfamilj, och på Gamla testamentets tid praktiserades månggifte. Detta förbigås med tystnad.

Vad är egentligen en familj? Funderar jag när jag läser vidare. Här är det helt klart mamma, pappa, barn. Men en stor del av Sveriges befolkning lever i andra familjer. Det är bonusbarn och bonusföräldrar, det är ensamma mammor och pappor, och det finns också barnlösa par.

Själv tror jag att familjen absolut behöver försvaras i dagens Sverige. Men den behöver också utvidgas.

Jag tror heller inte att familjen först och främst är något vi bara “får” utan något vi aktivt är med om att skapa. Och här får många fler plats än de få som ryms i Ekhs familjedefinition.

Exakt så.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar