Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2010
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Vik hädan kristalltant, vik hädan säger jag ju

Julian Porteous, tillförordnad biskop i Sydneys katolska kyrka, varnar för att Harry Potter-böckerna och Twilight-serien “är oskyldiga men attraktiva för ungdomar. Dessa böcker och filmer kan öppna upp för en fascination med den mystiska världen och inbjuda till utforskande av diverse fenomen genom användandet av ockulta tekniker som seanser.”

Porteous varnar vidare för att använda “alternativa” avslappningstekniker som yoga, reikimassage och tai chi. Dessa kan leda till experimenterande med “djupa och mörka andliga idéer och traditioner.” För att ta itu med problem som dessa har de nu utnämnt en ny, hittills okänd, exorcist.

Mest tomt prat, vad det verkar. För man ser ju i alla fall aldrig präster i full skrud exorcera på New Age-mässor där de väl skulle göra mest nytta. Så här går en riktig exorcism till, enligt Sydney Morning herald. Ni får själva tänka in hukande kristallförsäljare tuggandes fradga och backande aurafotografer med snurrande huvuden.

Den stora ritualen används vid full demonbesatthet. Prästen har på sig en lila stola som symboliserar rollen som kyrkoledare. Han  bär med sig vigvatten som stänks över offret under konstant bön. Krucifixet hålls upp, representerandes den mest potenta symbolen för Kristus seger över ondskan. Bönerna kan antningen vara dedikativa eller indikativa. Under dedikativa böner ber exorcisten Gud att driva ut den onda anden. Den indikativa bönen befaller anden att försvinna: “Jag befaller dig, onda ande, i Jesus Kristus namn, vik hädan!”

Vatikanen håller som bäst på att förbereder den första engelska översättningen någonsin av exorcismriten. Riten uppfanns (upptäcktes? skapades? nådde sin fulländning?) 1614. Och jag som brukar anklaga kyrkan för att vara medeltida. Dags att skärpa sig. Den här riten är ju helt barock.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar