Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

March 2010
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Europarådet antar historisk hbt-rekommendation

En Humanist i regeringen, Nyamko Sabuni, gör skillnad för de mänskliga rättigheterna! Här nedan, ett rykande aktuellt pressmeddelande från Integrations- och jämställdhetsdepartementet.

Europarådet antar historisk hbt-rekommendation

Europarådets medlemsstater antog efter en längre tids förhandling i dag en rekommendation om homo- och bisexuella samt transpersoners rättigheter. Sverige har spelat en pådrivande roll i såväl framtagandet av rekommendationen samt i förhandlingsarbetet för att få ett slutligt antagande. Det är första gången alla Europarådets medlemsstater enats om ett dokument som uttryckligen bekräftar hbt-personers rättigheter.

HBT-rekommendationen innebär i korthet att homo- och bisexuella samt transpersoners rättigheter görs mer synliga och tydliga. Genom rekommendationen kan enskilda enklare peka på de rättigheter som gäller inom exempelvis privat- och familjeliv, utbildning, arbete, hälsa och organisationsfrihet. Det blir inte lika lätt för stater att förneka att homo- och bisexuella samt transpersoners har rätt till skydd mot diskriminering inom dessa områden.

* Exempelvis slår rekommendationen fast att samkönade sambor ska ha samma rätt att överta bostadskontrakt vid den andres död.

* I vårdnadstvister får inte heller hänsyn tas till sexuell läggning vid beslut om vilken av föräldrarna som ska få vårdnaden.

* Rekommendationen slår också fast att stater är skyldiga att juridiskt erkänna ett fullbordat könsbyte och därmed utfärda id-handlingar och andra officiella dokument.

* Ett annat exempel är att stater bör se till så att företrädare för det offentliga, så väl på lokal, regional som nationell nivå, är medvetna om sin skyldighet att inte göra uttalanden som kan uppfattas som en uppmaning eller uppmuntran till att sprida hat eller andra former av diskrimineringen gentemot HBT-personer.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar