Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

April 2010
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

Arbetar Harry Potter hos Weleda?

Mats Reimer, som bloggar hos Dagens Medicin, har skrivit ett intressant inlägg om antroposofiska läkemedel. Dessa fick ju dispens under ett år om Vidarkliniken och deras läkemedelsbolag Weleda under 2009 ansökte för att få minst fem av sina hundratals läkemedel registrerade.

Bara ett enda läkemedel är hittills godkänt, arnikasalva, baserad på vätska där växten slåttergubbe fått ligga och dra. Indikationen enligt Weledas läkemedelskatalog är ”kontusioner, hematom, stukningar, sträckningar, benbrott och reumatiska muskel- och ledproblem”.

Salva mot benbrott? Mats Reimer går igenom Weledas läkemedelskatalog och verkar ha svårt att ta den helt på allvar, vilket man får förstå.

Bilden av Harry Potter som lärde sig blanda trolldrycker på Hogwarts kommer för mig. Skillnaden är väl att trollkarlslärlingen inte spädde ut sina brygder homeopatiskt; nötkreaturets corpus vitreum är potentierad till D6, vilket jag uttyder som en del på miljonen.

Liksom Harry Potter använde den mytiska växten alruna, så har antroposofer mixat samman Mandragora comp där alrunan har fått sällskap med slåttergubbe, björklöv, åkerfräken, stackmyror och utspädd menisk (sic). Indikationen är artroser, gikt och reumatiska smärttillstånd, men barn under 2 år bör behandlas med försiktighet. Vi som läst Harry Potter och hemligheternas kammare vet att mandragoran inte är att leka med.

Destillerat guld kan även adderas belladonna och bolmört; indicerat för bland annat ”harmonisering av cirkulationen vid för mycket sinnesintryck.”

Destillerat guld om man tittat för mycket, eller lyssnat för mycket, eller vad menar de? Det är inte helt lätt att hänga med i homeopatiska resonemang om hjärnan är påslagen. Mats Reimer diskuterar problemen Weleda måste ha inför registreringskravet.

I argumentationen för att slippa registrera sina läkemedel hos Läkemedelsverket har antroposoferna bland annat framfört att det blir alltför kostbart att ta fram dokumentation och betala registreringsprocessen för vart och ett av sina läkemedel. Det är säkert sant, men det finns nog också en ovilja att visa sitt medicinskåp offentligt. Läkarna på Vidarkliniken förstår säkert att deras antroposofiska läkemedelskatalog av andra kollegor uppfattas som rent skrattretande.

Skrattretande, förvisso. Men det hade varit roligare om det inte vore så att Weleda sålde dessa produkter för verkliga pengar till lättlurade kunder. Tänk er om ett riktigt läkemedelsföretag hade arbetat enligt samma principer? Det korrekta svenska uttrycket för Weledas verksamhet är lurendrejeri.

Läs hela inlägget hos Dagens Medicin.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar