Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

April 2010
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

Bortförklaringarna haglar – det här är vad katolska kyrkans pedofilskandal handlar om egentligen

Bortförklaringarna haglar från Katolskt håll om alla övergrepp som avslöjas. Det kan därför vara bra med några förtydliganden om vad saken gäller, så vi inte tappar fokus.

 • Pedofiler finns inom alla yrken där det finns barn. Det ligger i sakens natur. Vi vet det. Alla vet det. Det är dock ingen som helst ursäkt att säga “alla andra begår också övergrepp.” Att en kyrka som säger åt andra hur de ska uppföra sig använder den här ursäkten är horribelt.
 • Pedofiler ska ställas inför rätta och hållas borta från barn. Det är här katolska kyrkan har brustit. De har istället systematiskt tystat ner övergrepp, flyttat på brottsliga präster till nya miljöer med nya barn och generellt prioriterat skyddet av kyrkan framför skyddet av barnen.
 • Det finns några särskilt grova fall av övergrepp som är speciellt upprörande: (1) 60 år av sexuella övergrepp och misshandel av föräldralösa barn utförda av irländska nunnor och präster. (2) 200 fall av sexuella övergrepp mot döva pojkar av en präst som istället för att bli ställd inför rätta blev förlåten av påven. (2) En präst i Oakland som band och våldtog många barn där påven hade full kunskap om händelserna men inte gjorde något. Det här är symbolfall. Påven bör ställas till svars för de två sista eftersom han utfört en brottslig handling när han skyddat förövarna.
 • Katolska kyrkans kommentarer till den här skandalen har obönhörligen avslöjat den bristande funktionaliteten hos den etiska kompass de säger sig följa. Ett urval:
  • Alla andra gör det också, pedofili finns överallt. (Så religion gör inte människor bättre?)
  • Det är bara enstaka förövare, kyrkan är “ren.” (Nej, det är skyddandet av brottslingarna världen upprörs över. Detta är kyrkans problem.)
  • Det här liknar antisemitism/häxprocesser/inkvisition/förföljelse! (Jaså? När Katolska kyrkan uppfann de här sakerna brukade de bränna folk vid pålar. Vi vill bara att kyrkan ska följa lagen.)
  • Det är egentligen homosexualitetens fel! (Dels är det inte sant. Dels är det kyrkans skyddande av brottslingar som frågan gäller. Typiskt försök att flytta fokus.)
  • Ni förstår inte katolicsm!/Det är inte celibatets fel! (Och?)
 • Katolska kyrkan har en korrupt moral redan utan pedofilskandaler – glöm inte bort saker som den våldtagna brasilianska 9-åringen som nekades abort, eller kondommotståndet i Afrika. Det här har varit uppenbart för intresserade betraktare länge. Nu när det börjar bli klart för hela världen vad denna institution är skyldig till – inte bara historiskt utan även i nutid – så släpper vi inte taget. Fortsatt strålkastarljus, så länge journalistdrevet kan gå.

Läs mer om Katolska kyrkans moraliska moras hos DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Newsmill, Metro, Bitte Assarmo.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 15 April 2010, 10:13

Fortsätt, ge dem hela bredsidan, Du vet hur jag resonerar i det här fallet…

Kommentar från Anders Åberg
Tid: 15 April 2010, 15:07

Förstår inte att ni är så elaka mot påven, se bara på den fina bilden hur snäll han ser ut.

Kommentar från Dåren på gatan
Tid: 15 April 2010, 23:29

Det är sant att homosexualitet i sig inte ses som en synd av kyrkan, men vi måste skilja på frestelser (som vi alla utsätts för) och handlingar. Att bli frestad är aldrig en synd, men om vi ger efter för frestelsen har vi begått en synd.

Men nu till själva saken, att sexskandalen i katolska kyrkan skulle handla om pedofili.

Den psykologiska vetenskapen är enad om att attraktion till pojkar eller flickor av samma kön över 14 år inte ska ses som pedofili utan som epedofili. Alltså homosexualitet. Och de flesta övergrepp inom kyrkan har begåtts mot post-pubertala ungdomar.

Läs gärna mer om detta här:

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/04/sluta-fortrycka-de-homosexuella.html

Kommentar från Jr
Tid: 16 April 2010, 13:02

Har du några belägg för ditt påstående om att påven skulle begått brottsliga handlingar?

Jag förusätter att du kan peka på exakt vilket lagrum Ratzinger brutit mot i hanteringen av de två prästerna du refererat till.

När det gäller prästen som våldtog de döva pojkarna så kan vi notera att polisen redan hade mottagit anmälningar mot honom när nuvarande påven fick hand om fallet, samt att han inte längre jobbade med barn.

I det andra fallet så hade prästen det var frågan om redan dömts i de sekulära domstolarna. (Framgår av NYTs artikel.) Jag tvivlar på att det finns ett lagkrav på att anmäla brott efter att någon redan dömts för dem. Inget i artikeln du länkar till ger några belägg för att Ratzinger skulle känt till några nya övergrepp.

Vidare är jag nyfiken på vilket rättssytems lagar du tänker dig Ratzinger bröt mot? Eftersom han inte befann sig i USA och inte var amerikansk medborgare tror jag inte han hade några förpliktelser enligt amerikansk rätt. (Amerikansk straffrätt gäller väldigt sällan extraterritoriellt.) Menar du att det fanns någon bestämmelse i Vatikanstatens lagar han bröt mot?

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 16 April 2010, 13:20

Bevisningen hänvisar jag till den advokat i Storbritannien som just nu utreder fallet. Rent tekniskt antar jag att jag inte kan påstå att Påven utfört en brottslig handling förrän han blivit dömd för den? I så fall ställer hans eventuella diplomatiska immunitet hider i vägen för att vi ska få rätsida på om min anklagelse är riktig eller inte. Men du kanske redan “vet” att Påven är oskyldig? Eller välkomnar du en prövning av fallet?

Kommentar från Jr
Tid: 16 April 2010, 13:44

Du kan väl påstå vad du vill. Har du någorlunda på fötterna utgör det inte heller förtal enligt svensk lag. (Och även om du skulle överskrida gränsen tror jag sannolikheten påven driver målet är 0.)

Men däremot tycker jag inte du ska komma med påståendet om du inte har belägg. Åtminstone bör du precisera vilket lands lag du tänker på. (Olika länder har nämligen olika lagar när det gäller rapporteringsskyldighet.)

Nu antyder du att det är engelsk eller skotsk lag han brutit mot. Det är möjligt att brittisk lag kräver att man rapporterar övergrepp på barn man får kännedom om om de utförts i Storbritannien. Men att den skulle kräva att en person i Vatikanstaten anmäler övergrepp asom begåtts i USA utan någon brittisk anknytning låter osannolikt.

Kommentar från Jr
Tid: 16 April 2010, 13:45

Och jag har inget emot en prövning av fallet i domstol.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 16 April 2010, 14:00

Möjligheten för prövning ska inte ske enligt något specifikt lands lag, utan av Internationella brottmålsdomstolen: http://sv.wikipedia.org/wiki/Internationella_brottm%C3%A5lsdomstolen Du kan läsa mer här: http://www.lifesitenews.com/ldn/2010/apr/10040810.html

Anklagelsen är inte ursprungligen min, utan gjord av flera juridiskt kunniga personer. För min del räcker det som belägg för att göra en blogganklagelse.

Kommentar från Melliferax
Tid: 16 April 2010, 16:25

Patrik – jag håller med om allt utom en sak: “Pedofiler ska ställas inför rätta och hållas borta från barn.”

Snälla, skilj på person och handling när du pratar om pedofili. Pedofiler är inte i sig onda. De allra flesta pedofiler förgriper sig förmodligen aldrig någonsin på barn. Precis som de allra flesta sadister aldrig förgriper sig på människor som inte är med på noterna, eller för den delen precis som de flesta heterosexuella aldrig förgriper sig på människor av samma kön som de!… och så vidare. Det är i dagens samhälle redan svårt nog att ha en sexualitet som inte är riktad mot vuxna människor av motsatta könet. Vi behöver inte förstärka stigmat mot människor som haft den stora oturen att bli fast med en sexualitet som de aldrig någonsin får leva ut. Att kalla alla som är sexuellt attraherade av barn för våldtäktsmän (vilket är vad du antyder när du säger att pedofiler automatiskt ska ställas inför rätta) leder troligtvis bara till att fler av dem faktiskt BLIR det eftersom de aldrig skulle våga hantera sin sexualitet på ett sunt sätt (t.ex. genom terapi).

Kommentar från Melliferax
Tid: 16 April 2010, 16:26

jag menade naturligtvis homosexuella där jag skrev hetero ovan. Ibland går det för fort.

Skriv en kommentar