Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

April 2010
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

Mer om Antony Flew

Historien om Antony Flew rymmer mycket tragik. Har du en stund över, läs den här rätt långa artikeln från New York Times om hur Flew mot slutet av sitt liv blev utnyttjad av sina kristna “vänner”. Glöm Flews omvändelse, fira hans minne som han var i sin intellektuella krafts dagar istället.

Tack till Bluefree för länktips.

Vad är det med den kristna förkunnelsen som gör det ok att utnyttja människors svaga stunder? När kan man alltid hitta en präst eller en kristen “medmänniska” som vill “hjälpa till”? När någon nära har dött, när man själv eller någon anhörig är svårt sjuk, vid katastrofer, i fängelser, hos fattiga; närhelst man behöver riktig professionell hjälp med ett verkligt problem finns det någon där som pratar om livet efter detta och låtsaskompisar som är på ens sida. Det finns inget tillfälle där en människa är för sårbar för att en kristen förkunnare ska känna att “nu går jag nog över gränsen”. Först vinner man de nödlidandes förtroende, sen utnyttjar man detta förtroende för att föra ut sin lära. Kristna känner att de har en speciell funktion att fylla just i livets svåra stunder – den övertygelsen är nog en av de mest motbjudande inslagen i hela den kristna läran – och då finns där många obehagliga inslag att välja bland.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Niclas
Tid: 22 April 2010, 9:43

Patrik: Mycket befogade frågor på slutet. Jag kom i liknande funderingar då jag härförleden såg om tv-serien Brideshead Revisited, då man fick se Lord Marchmain ligga döende och påtvingad en mycket påträngande och pådyvlande katolsk präst. Han gav sig inte förrän den nästan medvetslöse, döende mannen gjorde ett försök till korstecken. Stötande.

Skriv en kommentar