Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

April 2010
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

Vems gud är det som skakar jorden och kastar upp askmolnet?

Det är många religiösa förkunnare som menar att det är just deras kärleksfulla gud som ligger bakom vulkanutbrottet på Island och diverse jordbävningar runt vår värld. I sin oändliga kärlek har följande gudar låtit straffa mänskligheten för deras tillkortakommanden genom att mosa barn under rasande byggnader och genom att spy gaser upp i atmosfären för att förlama flygtrafiken i Europa.

  • Ortodoxa experter (hmmm…) menar att vulkanutbrottet på Island är ett tecken på Guds vrede. (Man får anta att de refererar till Jahve?) “Är det möjligt att Europa i och med sitt fortsatta övergivande av sitt kristna arv inte ser att vulkanutbrottet på Island med sitt askmoln som paralyserat livet i “de mest utvecklade” samhällena är ett hotfullt tecken från Gud?” (Jo, det är väl möjligt?) “Har det en gång kristna Europa glömt Sodom och Gomorra?” (Nej då, den sagan kan vi. Hur så?)
  • Den amerikanske radioprataren Rush Limbaugh menar å sin sida att vulkanutbrottet är ett tecken på Guds vrede med … Obamas sjukvårdsreform. “Jag tror att jorden har öppnat sig. Gud kan ha svarat.” (Aha, så det är det Gud är upptagen med: Amerikansk inrikespolitik! Speciellt ond är han tydligen på sjukvård även för fattiga. Gud är sannerligen god, men hans vägar är outgrundliga.)
  • Pat Robertson menade, som ni kanske kommer ihåg, att jordbävningen på Haiti var Guds straff mot en voodooceremoni som några slavar utförde 1791 – för 219 år sedan. (För denna olydnad låter han miljontals människor lida, människor som inte hade någonting med ceremonin att göra, människor i ett av jordens fattigaste länder? Hatar Gud fattiga? Ja, varför skulle han annars låta dem vara fattiga?)
  • Hojjat ol-eslam Kazem Sediqi, imamen som ledde fredagsbönen i Teheran förra veckan, vill dock ge cred till en annan gud: Allah (Eller är det samma gud? Därom tvistar de “lärde”.) Här handlar det om jordbävningarna som inträffat i Iran. Orsaken till dessa är tydligen att kvinnor inte klär sig enligt imamens klädsmak. “Många kvinnor som inte klär sig sedesamt förleder unga män och sprider otukt i samhället vilket ökar jordbävningarna.” (Svårt att argumentera med en sådan klockren slutledning.)
På något sätt känns det som dessa teologiska experter missat den uppenbara orsaken till både vulkanutbrott och jordbävningar: Ruaumoko, vulkan- och jordbävningsguden som maorierna upptäckt.

När himlafadern Ranginui blev separerad från jordmodern Papatuanuku hade de ett ofött barn: Ruaumoko. Men Ruaumoko stannade kvar i sin moders sköte. Somliga säger att det var för att hålla sin mamma varm och ge henne lindring efter separationen. Ruaumoko är än idag kvar inne i sin mamma. Ibland rör han sig och det är då jorden skakar. Därför är han jordbävningsguden. Men han är även vulkanguden. Detta eftersom han använder lava för att hålla sin mamma varm.

(Den här historien låter i alla fall troligare än att skylla alltihop på kvinnokläder eller en sjukvårdsreform, tycker ni inte?)

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Björn
Tid: 23 April 2010, 10:07

Du har knäckt det! Det är bara att börja skriva på det tacktal som du kommer att behöva när du har blivit hedersdoktor i teologi. Grattis i förskott!

Kommentar från Anders Åberg
Tid: 23 April 2010, 10:11

Jag tror gud är förbannad för att Mona Sahlin ser ut att bli statminister.
Han har inte glömt att hon gnafsade tekantiga chokladbitar för offentliga pengar som kunde gått till att renovera något ruttet gammalt kyrktorn.

Kommentar från Björn
Tid: 23 April 2010, 10:54

Sannare eller inte, så tycker jag maoriernas förklaring i vart fall är mera poetisk…

Kommentar från Gunnar
Tid: 23 April 2010, 11:26

Lysande!

Om man nu bara kan belägga att jordbävningar/vulkanutbrott har inträffat innan kvinnornas kläder blev “opassande” och den amerikanska inrikespolitiken blev som den blev så är det enda rimliga att maorierna har en mer korrekt beskrivning av verkligheten.
Den som inte köper det bör sluta påstå att man har ett “öppet sinne” för “bevis”. Det skulle även innebära att allt prästerskapet säger är inte sant. Chockerande!

Pingback från Lindenfors blogg » Tuttbävning?!
Tid: 23 April 2010, 16:02

[…] Vems gud är det som skakar jorden och kastar upp askmolnet? […]

Kommentar från Björn Nilsson
Tid: 23 April 2010, 17:48

Alla som läst Snorres Edda vet att det är Loke som orsakar jordbävningar när han som gudastraff för sina missdöd får ormetter på sig och vrider sig i påföljande plågor. Och som islänning bör ju Snorre ha varit närmare den nordiska sanningen än maorierna?

Skriv en kommentar