Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

April 2010
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

Vem ska få bestämma över din död?

Har man rätt att avsluta sitt liv som man vill när man vill?

Nej. Många självmordsförsök beror på sjukdomstillstånd som psykoser och depression, eller på katastrofala men tillfälliga livsomständigheter. I sådana tillstånd behöver man hjälp att ta sig igenom krisen, inte hjälp att avsluta livet. Under sådana omständigheter måste samhället sätta stopp för det egna självbestämmandet och ta till tvångsvård.

Men om man till exempel är obotligt sjuk och bara har smärta och lidande framför sig på väg mot det oundvikliga slutet? Om man är vid sina sinnens fulla bruk och vill ta ett medvetet avsked av dem man älskar innan på ett värdigt sätt själv sätter punkt för livet? Om man vill slippa pinas ihjäl; dö i smärtor och plågor? Ja, då finns det inga rationella skäl att hindra någon från att välja döden.

Detta är något Rätten till en värdig död (RTVD) har arbetat för länge. Frågan är svår, med många fallgropar och moraliska dilemman. Men grundprincipen är egentligen enkel. Varje människa skall själv få bestämma över sitt liv, så länge inte detta går ut över någon annan människa.

Socialstyrelsens sammanfattning av rättsläget innebär ett litet framsteg. Den som så önskar kan be om att få avbryta en livsuppehållande behandling. Men man kan fortfarande inte bli assisterad att begå självmord – att exempelvis få sövas in i döden.

Läs mer om Socialstyrelsens nya riktlinjer hos Svenska Dagbladet eller Dagens Nyheter. Tidningen Dagen drar imorgon torsdag igång en artikelserie på temat med namnet “Leva till varje pris?” British Humanist Association Har ett intressant dokument om frågan.

Läs även PC Jersilds DN-krönika från januari om religiös imperialism. Humanisternas position är att alla ska få bestämma över sitt eget liv, även vid livets slut. Ingen ska påtvingas dödshjälp som inte vill ha det. Ingen ska hindras från att få dödshjälp som vill ha det. Detta är helt väsensskilt från ett kategoriskt förbud för alla människor baserat på religiösa dogmer. Så här skriver Jersild.

Ska det vara tillåtet att slippa de sista dagarnas plåga och förnedring genom att förkorta sitt liv med läkarhjälp – eller måste varje sådan tanke fördömas? Katolska kyrkan har prompt reagerat med ett kategoriskt nej av sin svenska biskop. Andra religiösa har publicerat liknande bannbullor, livet är heligt, det är inte människans sak att bestämma över sin egen död, utan Guds.

Många medicinsk-etiska frågor, som aborter, genforskning, fosterdiagnostik, organtransplantation och dödshjälp, är tillräckligt svåra utan religiös inblandning. Låt oss i lugn och ro diskutera dem öppet. Demokratin är väl skickad att hantera också etiska dilemman. Religiös imperialism, att påtvinga andra sina icke rationellt grundade åsikter, hör inte hemma i en demokrati. Den ena sidan, motståndarna, må inte få bestämma över oss andra. Vi som är positiva till dödshjälp – närmare 80 procent av tillfrågade svenskar – har ingen som helst önskan att pådyvla motståndarna vår uppfattning. Det står dem helt fritt att fortsätta ta avstånd och avsäga sig all sådan hjälp om den skulle bli tillåten.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar