Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

April 2010
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

Delar av hjärnan stängs av som respons på bön

När vi faller för en karismatisk person blir de delar av hjärnan som sysslar med skepticism och vaksamhet mindre aktiva. Det är huvudresultatet i en undersökning som såg på hur människor reagerade på böner sagda av någon som uppgavs ha gudomligt helande krafter.

För att identifiera hjärnprocesserna som inträffar när man faller för en karismatisk person undersöktes pingstvänner, som tror att vissa människor är utrustade med gudomliga krafter vad gäller healing, vishet och profetiska förmågor. Forskar teamet bestod av Uffe Schjødt vid Aarhus Universitet i Danmark och hans kollegor

Med hjälp av “functional magnetic resonance imaging (fMRI)”, skannade Schjødt och hans kollegor hjärnorna hos 20 pingstvänner och 20 icke-troende när de lyssnade på inspelade böner. De frivilliga försökspersonerna fick berättat för sig att sex böner var bedda av icke-kristna, sex av vanliga kristna och sex av kristna med helande förmågor. I verkligheten beddes alla böner av vanliga kristna.

Bara hos de troende förändrades hjärnans aktivitet som svar på bönerna. Hjärndelar som spelar nyckelroller i vaksamhet och skepticism (“prefrontal & anterior cingulate cortices”) vid bedömning av sanningshalt och relevans hos det människor säger, deaktiverades när de troende lyssnade på de påstådda helarna. Aktiviteten minskade till en mindre grad när den som bad var en påstådd vanlig kristen (Social Cognitive and Affective Neuroscience, DOI: 10.1093/scan/nsq023).

Schjødt menar att det här resultatet kan förklara varför vissa individer kan få inflytande över andra. Han drar slutsatsen att ledarnas förmåga att få detta inflytande till stor del beror på förutfattade meningar om deras auktoritet och pålitlighet.

Det är inte klarlagt om de här resultaten också är applicerbara på ledare som inte är religiösa, men Schjødt tror att samma hjärnregioner kan deaktiveras på ett liknande sätt som respons på doktorer, föräldrar och politiker.

Översatt från New Scientist.

Skulle du köpa en begagnad bil av denne man?

Tack till Lars Höglund för tips om artikeln och Jociferous för tips om videon.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Camilla Grepe
Tid: 29 April 2010, 20:07

Jo, hmm… Det finns säkert andra sammanhang där man kan uppnå samma resultat. :-))

Skriv en kommentar