Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

May 2010
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

Hur farlig är egentligen religionsfientlighet?

Religionsfientliga stämningar är i alla fall “farliga” nog för ärkebiskop Anders Wejryd att ta initiativ till Sveriges interreligiösa råd. Så här lyder pressmeddelandet från Svenska kyrkan:

På initiativ av ärkebiskop Anders Wejryd har Sveriges interreligiösa råd bildats, vid ett möte i ärkebiskopsgården i Uppsala på kvällen den 4 maj 2010. Rådet kommer att bestå av kristna, muslimer, judar, buddhister, bahai, sikher samt hinduer.

Det nybildade rådet har till syfte att främja och skapa förutsättningar för interreligiöst samarbete i Sverige, lyfta fram religionens roll för att skapa fred och samförstånd i världen och utgöra en röst gentemot religionsfientlighet.

– Vi har skapat en nationell mötesplats för religiösa ledare i Sverige, inte en ny organisation, betonar ärkebiskop Anders Wejryd. Vi vill stärka friheten till religiös tro och utövning, både individuellt och i gemenskap, men också vara en röst i det offentliga samtalet om etik och andlighet.

Sveriges interreligiösa råd ska samlas minst två gånger per år, och kan till sitt stöd tillsätta en arbetsgrupp om behovet uppstår. Beslut i rådet kan bara fattas om alla är överens, och inte på andras vägnar. Eftersom rådet inte kommer att ha någon egen ekonomi, ska alla deltagare bära sina egna kostnader.

Rådet kommer att bestå av totalt 15 personer: fem kristna, tre muslimer, två judar, två buddhister (utses av respektive paraplyorganisation) samt en representant vardera från bahai, sikher och hinduer.

Här är en bild på samlingen.

Foto Magnus Aronson

Men hallå? Enda medlemskravet verkar vara att man tror på något övernaturligt? Eller vad annars har Hinduer och och Muslimer gemensamt? Eller Buddhister och Kristna? Spelar det ingen roll exakt vad man tror på längre? En Gud, många gudar, själavandring, himmel och helvete – ni har ju alla bekrigat och mördat varandra i årtusenden över de här frågorna (“religionens roll för att skapa fred och samförstånd” klingar oerhört falskt). Är de här frågorna nu plötsligen helt oviktiga? Kan ni inte bara lägga ner i så fall och bespara oss skenhelighet, moralkakor, kvinnoförtryck och kollekthåvar?

…och New Age-anhängarna som är en sådan folkrörelse vad det gäller tro på övernaturligheter, är de inte fina nog?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Religiogustos
Tid: 5 May 2010, 14:03

Detta fenomen tycks vara ett någorlunda modernt uttryck. Religioner försvarar andra religioner för att de tror på immaterialismen och metafysiken. Devisen tycks vara att tron är viktigare än innehållet. Dock är det ingen “ohelig” allians som speglar den globala verkligheten, där religionernas solipsism orsakar lidande och död.

Kommentar från Olle H
Tid: 5 May 2010, 14:54

Väl talat Patrik! Mera! Mera!

Jag var själv inne på delvis liknande tankegångar i Söderhamns-Kuriren den 14/8 2008:
http://www.math.chalmers.se/~olleh/svar_till_Omar_och_Mogren.pdf

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 5 May 2010, 17:20

Ja det var du. Snygg avslutning!

Kommentar från Anders Åberg
Tid: 5 May 2010, 18:53

Det som förenar dom är ju fientligheten till logik, vetenskap och sunt förnuft, dvs sådant som kan hjälpa oss arma stackare att ifrågasätta gamla sk. sanningar och tänka självständigt.
Kritiska och självständiga människor måste rimligtvis vara religionernas värsta mardröm.
Om deras olika sagor skall överleva i sekulariserade länder som Sverige så kanske dom måste slå ihop sina påsar på något sätt.
I grunden är väl dom olika lärorna ganska lika, så vem vet, när dom har fabulerat färdigt, kanske världen står inför en enda stor religion, Muskrindubuddisarna kunde dom kalla sig…eller nåt.

Kommentar från Henri
Tid: 6 May 2010, 20:00

Dom ser sin makt försvinna mer och mer, en präst har inte lika mycket att säga till om i ett modernt samhälle. Modern vetenskap/upplysning är ett större hot än andra religioner så dom slår sig ihop trots totalt olika och oförenliga religioner. Tragiskt!

Kommentar från Dotsy
Tid: 7 May 2010, 15:39

starkt bevis på att de är av samma skrot och korn. tex tror nästan alla religioner på en odödlig själ, finns säkert fler likheter även om de heliga böckerna skiftar.

om vad de lärde var sant(eller de åtminstone trodde att vad de lärde var sant), då hade de inte velat ingå en allians med folk som lärde osanningar. då hade de hållit sig till läran om sin gud.
de hade dessutom inte sett någon nödvändighet i att söka styrka i antal – de hade litat på sin gud, att han skulle hjälpa dem.

ibland undrar jag om de verkligen tror, innerst inne.

Skriv en kommentar