Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

May 2010
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

Arrestera Påven eller skriv på ett upprop för Katolska kyrkan

Tidningen Dagen rapporterar att det startat ett upprop “på internet” för den Katolska kyrkan. Ni kan skriva på här, om ni tycker det är en bra idé. Då skriver man bland annat under på att man plågas “av den ensidighet i mediebevakningen som tycks göra Katolska kyrkan huvudansvarig och huvudsaklig hemvist för pedofili och liknande övergrepp. Det vore naivt att tro att denna sjukdom inte förekommer i alla miljöer.

Visst vore det. Men vem tror det? Det är inte pedofilin som är huvudanledningen till världens upprördhet över Katolska kyrkan, det är det systematiska skyddandet av dessa brottslingar. Intressant nog bidrar förstås ett sådant här upprop på sitt eget sätt till att försöka bagatellisera problemen genom sin oriktiga verklighetsbeskrivning. Så nej, jag tänker i alla fall inte skriva under. Nu är inte tid för samling bakom biskoparna, nu är tid för rättslig prövning av de ansvariga.

Om ni tycker samma sak kan det vara värt att veta att även författaren Sam Harris nu ställer sig bakom kraven på en rättslig prövning. Han har också startat en insamling man kan donera till för att hjälpa till att täcka kostnader för rättslig expertis.

Men att ge pengar för att få Påven arresterad när det finns så mycket elände i världen som behöver pengar? Är inte det lite som att skicka ljudbiblar till Haiti? Avsikten bakom donationerna är förstås i första hand att se till att brottslingar ställs inför rätta, oavsett deras politiska och religiösa hemvist och historia. På så sätt är den här kampanjen att jämföras med arresteringen av Pinochet.

Men i förlängningen handlar det också om att undergräva Vatikanens moraliska auktoritet. Det är där kampanjen har potential att göra störst nytta. För Vatikanens inställning i frågan om kondomer och aborter kostar människoliv. Det är dock inte brottsligt att hysa de här åsikterna, även om de dödar, så därför fyller kampanjen för Påvens arresterande flera syften.

Glöm inte att det är de mest sekulära länderna i världen som mår bäst. När man slutar tro på övernaturliga förklaringar till livets mysterier och börjar se verkligheten som den är skaffar man sig det starkaste verktyg historien känner för att förändra sin situation till det bättre. Det är något att främja.

Men känner ni att ni vill lindra mer akut lidande i första hand så är de flesta av världens hjälporganisationer faktiskt sekulära. Här har ni tre förslag på organisationer som hjälper utan baktanke.
Röda Korset
Rädda Barnen
Läkare Utan Gränser

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Jr
Tid: 23 May 2010, 15:18

Det är möjligt att din upprördhet Patrik är att den katolska kyrkan döljt övergreppen. Ser man till mediabevakningen så är det inte bara det som det handlat om.

Nästan varenda artikel i frågan har berört celibatkravet och det är helt obegripligt om man inte menar att sådana övergrepp är vanligare i katolska kyrkan än i jämförbara institutioner.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 23 May 2010, 18:21

Jr,
Jag tror celibatdiskussionen handlar om att försöka förstå hur övergrepp kan frodas i prästmiljö. Problemet är ju att präst är något man blir för att man drivs av någon sorts övertygelse – där i ingår ofta en etisk dimension. I alla fall utåt. Så varför finns det då över huvud taget övergrepp i kyrkan? Jag tror du bör förstå diskussionen så.

Som Humanist tycker jag det inte spelar någon roll om präster lever i celibat eller har orgier i privata munkceller. Men övergrepp mot barn får ingen hålla på med.

Skriv en kommentar