Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

May 2010
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

Ett steg närmare konstgjort liv

Craig Venter har slagit till igen. Han har tagit vetenskapen ännu ett steg närmare skapandet av artificiellt liv.

Det här är det Venter och hans medarbetare gjort:

  1. Först överförde den genetiska informationen från en bakterie (Mycoplasma mycoides) till bokstäver på en dator.
  2. Sen gjorde de konstgjort DNA av samma information. Rent kemiskt finns det ingenting som skiljer konstgjort DNA från naturligt DNA.
  3. Slutligen överförde de det konstgjorda DNAt till en död cell av en annan bakterie (Mycoplasma capricolum).

…och cellen kom till liv. Cellerna med det syntetiska DNAt replikerar sig och har metabolism, och är därför enligt alla nuvarande definitioner levande. De kunde se att de resulterande bakterierna använde det konstgjorda DNAt genom en signal som de lagt in i generna: bakterier som använde det nya DNAt var blå (se bilden ovan). Det är vanligt att lägga in signaler på det här sättet när man forskar på konstgjorda gener. Venter har även lagt in (i kod) en e-mail address, namnen på många av forskarna i gruppen, och några berömda citat.

Alla de här tre stegen är makalösa tekniska framgångar, men mest makalöst av allt är att cellen trampade igång sin metabolism och delade sig. Det “enda” som saknas för att göra fullständigt artificiellt liv är nu att bygga en cell och göra om samma sak. Notera också att forskarna än så länge mestadels kopierat en redan befintlig levande organism. De har alltså inte använt “intelligent design” i sitt arbete utan förlitar sig fortfarande på produkter av den evolutionära processen.

Läs om nyheten i Science, DN, SvD, Aftonbladet, Expressen (Nej, forskarna har inte skapat konstgjorda celler eller konstgjort liv. Att det ska vara så svårt att rapportera om vetenskap? Läs om och rätta.).


Guds laboratorium

___________________________________________

Edit: Ok, jag la in en bild på Frankensteins laboratorium, men PZ Myers på Pharyngula gjorde ett bättre sök och hittade den centrala videosnutten. Jag klipper in den här nedanför. Han har också en längre populärvetenskaplig beskrivning om ni vill läsa en sådan. Håll till godo:

Bookmark and Share

Skriv en kommentar