Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

May 2010
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

Bort med tassarna från vetenskapen

Nu har Vatikanen uttalat sig om Craig Venters framgång med att starta om en bakterie med nytt DNA. Och deras budskap är… “Bara Gud kan skapa liv.”

Låter som en utmaning, tycker ni inte? (…och om Venter till slut lyckas, är han Gud då?)

Vatikanen försöker förstås snika åt Gud lite ära över upptäckten. Den italienske kardinalen Angelo Bagnasco sa att uppfinningen var “ännu ett tecken på intelligens, Guds gåva att förstå skapelsen och att bättre förmå förvalta den.” Närru, den gubben går inte. Jahve har haft lika stor betydelse för den här upptäckten som det Nigerianska pololandslaget.

“Vi ser på vetenskap med stort intresse. Men vi tror att det framför allt handlar om meningen som måste ges till allt liv,” sa Vatikanens främsta bioetiker, Monsignor Rino Fisichella, till RAI TV. “Vi kan bara komma till slutsatsen att vi behöver Gud, livets ursprung.” (Ännu en påminnelse om att logiken har sitt ursprung i Aten, inte Rom.)

Men egentligen, vad har Vatikanens åsikt för bäring i frågan? I ett lika väsentligt uttalanden sa Albanska busschaufförernas riksförbund idag att “Vi tycker det är roligt med ett sådant här stort vetenskapligt framsteg och önskar Craig Venter all lycka till!” Tyska serietecknare framförde en förhoppning om att vetenskapen framför allt ska komma mänskligheten till godo, medan Irlands ölbryggare funderade över de etiska riskerna med genmanipulation. “Börjar man mixtra med jächten blir det lätt för schtarrkt” trodde reportern att de sa.

Är Vatikanens åsikt av någon alls betydelse för vetenskapen längre? Förr kunde de ju bränna folk på bål eller låsa in de som inte lydde, men vad ska de göra nu? Skrika högt i en guldkudde?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Geobastard
Tid: 21 May 2010, 23:35

Haha, klockrent inlägg.

Kommentar från Erik Svensson
Tid: 22 May 2010, 4:14

Själv tycker jag kanske att Craig Venter mer har manipulerat liv än skapat det: trots allt skapade de inte en cell från scratch, utan fick ta en redan existerande med tillhörande maskineri, där man sedan bytte ut den genetiska koden. Vilket inte står i motsättning till att Craig Venter har gjort en anmärkningsvärt genombrott och att katolska kyrkan är fåniga.

Jag hade förväntat mig ett uttalande från Vatikanen av typen: “OK, Gud har kanske inte skapat den genetiska koden. Men Golgi-apparaten: DEN är iallafall av gudomligt ursprung!”

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 22 May 2010, 11:58

Ett steg i taget. Man bygger inte Buckingham Palace det första man gör, när man får Legobitar…

Skriv en kommentar