Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

May 2010
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

Teologi: En fatwa måste vara kompatibel med logik och den mänskliga naturen

Uttalandet i titeln (“En fatwa måste vara kompatibel med logik och den mänskliga naturen”) gjordes av Egyptens religionsminister som en kommentar på ett av de underligare fatwaförslagen som föreslagits. Och då är ändå konkurrensen stenhård.

Problemet som behövde lösas var detta. Det finns både män och kvinnor som yrkesarbetar. Då uppstår ibland situationen att en man och en kvinna behöver arbeta ensamma tillsammans, utan att vara vare sig gifta eller besläktade. Hemska tanke! Det går ju inte för sig!

Men för den som känner till Islamisk tradition, Hadith, är lösningen uppenbar. Om en kvinna ammar någon etablerar hon nämligen en moderlig relation till den som får suga på hennes tutte, även om personen i fråga inte är hennes barn. Så om den manliga arbetskamraten får suga på sin kvinnliga arbetskamrats bröst fem gånger blir de tekniskt sett släkt…

Det här föreslogs – på fullt allvar – av Dr Izzat Atiya på al-Azhar-universitetet i Egypten, en av Sunnimuslimernas lärdomsbastioner. Rektorn på universitetet uttryckte inte någon större förtjusning över förslaget, utan ska nu utsätta den gode Dr Atiya för “diciplinära åtgärder” (spöstraff? stening?).

Det här är dock bara en rolig historia, ingen egentlig kritik av Islam eller al-Azhar-universitetet. Vildhjärnor förekommer på alla institutioner och ska så göra. På mitt eget universitet, har vi exempelvis haft en professor som gett kurser i slagruteteknik (årets förvillare 1995). Numera är han tongivande klimatskeptiker. Ingen skugga må falla över akademiska institutioner som härbärgerar vildhjärnor – det hör till arbetsplatsen. Även om de oftast är helt ute och cyklar (som i de här fallen) finner någon av dem ibland ett guldkorn på ett oväntat ställe.

Läs mer om fatwan hos BBC och om bland annat Stockholmsprofessorn hos VoF.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar