Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2010
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

Fegt bugande för förtryckare av Världskulturmuseet

Fotografen och Hedeniuspristagaren Elisabeth Ohlson Wallin har varit i Jerusalem och tagit bilder för att visa det förtryck som finns i de tre största religionerna mot HBT-personer. Världskulturmuseet – som finansierade hennes resa – konsulterade vid hennes hemkomst ett antal “religiösa ledare”. Dessa avrådde från visning. Så långt inga överraskningar. Vem trodde att några “religiösa ledare” någonsin skulle omfamna kritik?

Här nedanför ser ni en av Ohlson Wallins bilder från den inställda utställningen. Texten på hebreiska är ett citat från Tredje Moseboken 20:13:

Om en man ligger med en annan man som med en kvinna, har de båda gjort något avskyvärt.
De skall straffas med döden, skulden för deras död är deras egen.

Kontroversiellt? Konfliktfyllt? Så här står det i Världskulturmuseets egen verksamhetsbeskrivning:

Världskulturmuseet vill vara en arena för diskussion och reflektion där många och olika röster kommer till tals, där kontroversiella och konfliktfyllda ämnen kan tas upp, samt en plats där människor kan känna sig hemma över gränser.

Kontentan av detta borde vara en självklar publicering. Istället ställer Världskulturmuseet in utställningen. Någon ansvarig har uppenbarligen missförstått museets uppgift – där står ingenting om feghet, tjänstvilligt bockande mot makten och ytterligare trampande på HBT-personer. De ansvariga borde skämmas. Istället fegar de undan genom att försöka påskina att de bara vill ge utrymme för samtal. Så här står det i deras pressmeddelande:

Det är inte odemokratiskt att vara religiös, det är snarare odemokratiskt att vägra andra en röst i diskussionen.  Vi har i beredningsarbetet kring Jerusalembilderna sett fantastiska möjligheter till öppna och konstruktiva samtal.

Jomenvisst ska man ge förtryckarna en röst! I demokratins namn! Det här öppnar för oanade utställningsmöjligheter! Nazisterna måste få komma till tals vid skildringar av koncentrationslägren, lägervakterna vid skildringarna av Gulag, apartheidregimen vid utställningar om ANCs befrielsekamp, slavhandlarna när det gäller slavhandeln, varför bara ta underifrånperspektivet hela tiden? Trampa på HBT-personerna en gång till i toleransens namn; gör klart vem som är underst i hackordningen!

De som är ansvariga vid Världskulturmuseet agerar så enbarmligt fegt och korkat att de snarast bör bytas ut till några som rätt förstår sin uppgift.

Här nedan kommer ett nyhetsinslag från SVT. Du kan även läsa Christer Sturmarks artikel på Newsmill, eller artiklar i exempelvis SvD, Sydsvenskan, eller varför inte Elisabeth Ohlson Wallin själv i Expressen.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Creutz
Tid: 3 June 2010, 19:15

Utmärkt skrivet, inte minst om bockandet inför förtryckarna! Man fullkomligt häpnar inför Världskulturmuseets beslut; så djävulskt fegt!

Kommentar från Jr
Tid: 6 June 2010, 11:46

“har varit i Jerusalem och tagit bilder för att visa det förtryck som finns i de tre största religionerna mot HBT-personer.”

De tre största? Kristendom, islam och hinduism då eller? Men varför hon reste till Jerusalem för att diskutera hinduismen förstår jag inte.

Skriv en kommentar