Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2010
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

Skolavslutningsdags igen…

Så här när det stundar för skolavslutning kan det vara värt att påminna om att skolavslutningen tillhör alla barn. Det är därför faktiskt högst olämpligt med uttalat religiösa inslag under cermonin, till exempel predikningar.  Skolinspektionen skriver så här om avslutningar i kyrkan:

Enligt läroplanen ska undervisningen i skolan vara icke-konfessionell. Den ska vara saklig och allsidig. Trots det kan en avslutning som hålls i kyrkan vara tillåten om annan lämpligt lokal saknas och tonvikten läggs på den gemensamma samvaron och inte på religiösa traditioner.

Kyrkolokaler är ju ofta väldigt vackra och stämningsfulla, och i och med att vi under lång tid hade statskyrka i Sverige tillhör ju egentligen kyrkorna alla, inte bara de kristna. Så varför inte? Bara prästerna håller sina fingrar och läror borta från barnen (de bör nog hålla sig borta helt och hållet). Och det gäller förstås att tänka efter om lokalvalet är lämpligt, det är inte enkelt för en enskild elev att backa ur situationen ensam.

Det kan upplevas som svårt för en elev att säga nej till deltagande i avslutningen om det är obligatoriskt att delta. Bland annat av det skälet bör en skola noga överväga om det är lämpligt att hålla skolavslutningen i kyrkan. Och kommer man fram till att man vill ha avslutningen där vara noga med utformningen så att alla känner sig välkomna,

Glad sommar till alla barn! Tack till Jonas för tipset om Skolinspektionens rekommendationer.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar