Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2010
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

Sverigedemokraterna vill tvinga fram skolavslutningar i kyrkan

Svenska kyrkan är förmodligen extremt obekväma med det politiska parti som mest verkar vilja associera sig med dem: Sverigedemokraterna.

SD har nu lagt ett förslag om skolavslutningar. De tycker nämligen att skolavslutning i kyrkan och kristna psalmer är en viktig del av kulturarvet. Inte så att man vill tvinga någon dit eller så. Nejdå.

Däremot så menar vi att skolorna, antingen ensamma eller tillsammans med närliggande skolor, bör vara skyldiga att anordna en traditionell avslutning senare samma dag om minst tio procent av eleverna och deras föräldrar önskar detta.

Det hade varit lite klädsamt om SD åtminstone hade anammat den demokratiska principen att majoriteten bestämmer istället för den mer godtyckliga siffran på tio procent. Men till och med det hade varit fel, för här handlar det om alla individers rätt till religionsfrihet. Och då räcker det faktiskt med att en enda elev känner sig obekväm och utanför för att det blir lämpligare med skolavslutningar på neutrala platser som inte associeras med någon speciell livsåskådning.

Läs SDs pressmeddelande här, eller SvD om frågan.

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Andreas
Tid: 4 June 2010, 17:28

En elev känner sig obekväm? Så när det gäller åsikter ni inte gillar då är det minst 50% som ska tycka det om det ska släppas fram medan det räcker med en som tycker som er för att alla andra ska foga sig? Detta apropå klädsamma demokratiska principer.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 4 June 2010, 17:41

Nej, det här gäller bara skolavslutningar. Det är en gemensam ceremoni för att fira skolårets slut – en cermoni för alla. Var du fått det ifrån att det gäller “åsikter” vågar jag inte ens gissa på.

Kommentar från mig
Tid: 4 June 2010, 19:50

Det är klart att eleverna borde få skolavslutning i kyrkan om de vill så. Är du för sekulära samhället så borde du kanske kritisera andra religiösa företeelser, t.ex. kvinnor som tvingas dölja ansiktet, barn som könsstympas eller konstnärer som mordhotas för någon teckning? Att hacka på SD är alltså verkligen toppen av civilkurage, modigt av dig!

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 4 June 2010, 20:06

Mig,
Du är uppenbarligen ingen regelbunden läsare av den här bloggen. Jag kritiserar allt religiöst tvång, vare sig det är muslimskt, kristet eller nationalistiskt motiverat.

Kommentar från Anders Åberg
Tid: 4 June 2010, 20:15

Du har helt rätt Patrik, måste folk be till sina olika gudar så skall det ske utanför skolans organisation.
Ingen skall i skolan behöva känna sig tvungen att av kompis eller föräldratryck stå och lyssna på dessa medeltida sagor.
Sedan är det ju logiskt att just SD kör med det här, dom försöker väl så gott dom kan klämma fram gamla unkna fosterländska känslor hos folk och då passar religionen utmärkt.

Skriv en kommentar