Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2010
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

Kyrkorna åt alla!

  • Sverigedemokraterna vill tvinga tillbaka skolavslutningarna till skolan. Förmodligen inte för att de är så särdeles kristna eller för att Svenska kyrkan vill ha med dem att göra, utan för att de längtar tillbaka till något drömt förflutet. Dream on.
  • Stockholms biskop Eva Brunne försvarar i SvD skolavslutningarna i skolan. Kyrkan är del av allas kulturarv menar hon. Det har hon givetvis rätt i, men det gör inte att kyrkorna är rätt plats för skolavslutningar. Kyrkogårdar och fattighus är också del av allas kulturarv. Och?
  • Expressen menar på ledarplats att “fobin” för skolavslutningar i skolan är “tramsig”. Förutom det felanvända ordet “fobi” (som betyder rädsla, vilket inte alls är vad det handlar om) så har de rätt. Hela diskussionen är tramsig.

Skolavslutningar är till för alla barn. Därför kan man inte inkludera en ceremoni bara för några. Det är en väldigt enkel princip. Att det inte bara är valet av lokal det är frågan om visar Eva Brunne tydligt:

Att bli förtrogen med den levande tradition i exempelvis bön, ord, ton och rum som varit livstolkande för generationer människor före oss. Bön kan också förena över religionsgränserna.

Så man ska passa på att introducera bön för barnen, när de ändå är där? Men det är faktiskt inte alla som tycker att bön är en bra idé. Låtsaskompisar i all ära, men att försöka tuta i barnen att det går att lösa problem genom att mumla önskemål ut i tomma luften är bara passiviserande och – ja, dumt.

Men det hela går att lösa väldigt enkelt. Problemet med att ha skolavslutningar i kyrkan är inte lokalen utan prästerna och de religiösa inslagen. Kyrkorna har alla svenskar tvingats betala för under statskyrkans tid, så de tillhör egentligen oss alla – inte bara Svenska kyrkan. Ge oss alla del av våra lokaler!

Så har man löst problemet i Knäred i södra Halland där prästen helt sonika tog semester. Rektorn på orten menade att skolavslutningen skulle vara religionsfri och prästen – som var en principfast präst – ville då inte vara med. All heder åt dem båda! Det går att äta kakan och ha den kvar.

Knäreds kyrka – folkets kyrka.
Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Anders Åberg
Tid: 7 June 2010, 10:51

Märkligt hur traditionen ibland tar död på förnuftet.
Skolan är sekulär.
Att avsluta den sekulära skolan med religiös påverkan av barnen är ologiskt, inskränkt och dumt.
Vad företrädarna för detta egentligen säger är att alla dom barn som inte är religiösa eller har en annan religion skall tvingas delta i en kristen cermoni om dom vill uppleva sin skolavslutning.
Det borde vara fullständigt självklart att religion annat än i rent utbildningsyfte skall hanteras utanför skolan.

Kommentar från Myrtel Källbacka
Tid: 26 June 2010, 11:06

Så ska det såklart vara, att vi alla ska kunna hälsa sommaren i våra vackra kyrkor! Men inte bara prästerna bör ta semester utan de obehagliga (minst sagt) tortyr- och avrättningssymbolerna bör övertäckas – eller helst bäras bort för gott – när vi och barnen gläds åt sommaren som kommer.

Skriv en kommentar