Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2010
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

Islamolog?

I min naivitet trodde jag “Islamolog” betydde “någon som vet saker om Islam”. Lyssnar man på Mattias Gardell blir det mer “någon som trivialiserar problem som har med Islam att göra”. Han använder statistik på ett speciellt förrädiskt sätt.

  • Det finns svenska hustrumördare – alltså är hedersmord inget problem inom Islam? (Eftersom A finns så finns inte B?)
  • I princip alla terrordåd i Europa har begåtts av ickemuslimer – alltså finns inte muslimsk terrorism? (Varför väljer han bara den världsdelen som exempel tror ni?)
  • Avslutningen om karriärvägar för muslimska kvinnor är bara smaklös. Han försöker med ett snabbt retoriskt grepp ifrågasätta alla muslimska kvinnor som kritiserar Islam.

Klippet är från Sveriges Unga Muslimers konferens i Stockholm.

Det verkar inte bättre än att Mattias Gardell försöker släta över problemen med islam. Man undrar varför? Den pålitliga tidningen Världen Idag – Livets Ords inofficiella husorgan – har frågat sig samma sak och kommit fram till det självklara svaret: för att han är asatroende och har föreläst för djävulsdyrkare. Där ser man. Han kanske till och med är besatt? Undrar hur en exorcism hos Livets Ord ser ut? (Äsch, nu kommer jag se konstiga seanser med Ulf Ekman och Carola framför mig resten av dagen…)

Är inte Israel-Palestinakonflikten tillräckligt infekterad för att slippa inblandning av asatroende, djävulsdyrkare och tokkristna?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 7 June 2010, 10:05

Gardell är för mig ett mysterium. Att Gazaexpeditionen, som allt i det hörnet av världen hade flera agendor, var nästan förutsägbart, men att så medvetet
förneka, tyder antingen på en missriktad ambition eller monumental dumhet.

Kommentar från Anders Åberg
Tid: 7 June 2010, 11:11

Tycker ändå Gardell har en poäng i vad han säger.
Islam har länge utmålats som den största fienden till oss här i västvärlden och muslimer befinner sig väldigt ofta i underläge på grund av sin religion och sin härkomst.
USA har förstärkt detta kraftigt med sitt sk. krig mot terrorismen.
Lite grann är dom i samma situation som judarna en gång var, dom används som syndabockar för att avleda ilskan över problemen i världen och många har en föenklad negativ bild av vad en muslim är.
Dock kan jag hålla med om att avslutningen inte var särskilt lysande.
Dom muslimska kvinnor som försöker ta sig ur religionens förlamande grepp förtjänar allt stöd, men å andra sidan, sådana exempel finns nog också bland både kvinnor och män även i den svenska kristna omgivningen.

Kommentar från Patrik Lindenfors
Tid: 7 June 2010, 11:14

Anders,
Du har rätt på något sätt. Men där kritik av islam är ganska problematisk när den kommer utifrån, från oss andra, är den väldig viktig när den kommer från muslimerna själva. Det är därför den sista kommentaren är så extra rutten.

Kommentar från Geobastard
Tid: 7 June 2010, 13:48

Jag har också haft svårt, inte bara för Gardell, men för islamologer rent allmänt likt den berömde Jan Hjärpe. De går liksom alltid i polemik för att envist försvara allt med islam och det känns på inget sätt vetenskapligt. Islamofiler är ordet jag därför mer tycker beskriver dem.

Kommentar från Anino
Tid: 8 June 2010, 0:34

Ayaan Hirsi Ali är bara ute efter en karriär.

Vilken vedervärdig människa, denna Mattias Gardell.

Skriv en kommentar