Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2010
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

Svenska kyrkan tar i med hårdhandskarna

Kommer ni ihåg prästen i Bjästa? Han som fann det lämpligt att ta våldtäktsmannens parti när en flicka i församlingen blivit våldtagen? Han som tyckte att “det var starkt att se” den anklagade pojken dela ut blommor till sina klasskamrater och lärare under skolavslutningen i kyrkan? Han har nu fått sitt straff från Svenska kyrkan: en skriftlig erinran.

En lapp, alltså, där det står att han inte gjorde rätt.

Så kan han fortsätta sitt värv i kyrkans regi. (Känns bekant på något sätt.) Men en av ledamöterna reserverade sig, gudskelov. Förutom det att ledamoten tyckte straffet var för strängt(!). Reservationen hade motiveringen att prästen “inte i avsevärd mån har skadat det anseende en präst bör ha.” Talat av någon som uppenbarligen inte anser att präster har något vidare anseende.

Ärendet belyser på ett intressant sätt skolavslutningsdebatten. Så här skriver Kyrkans tidning:

Erinran gäller enbart prästens bemötande av flickan och hennes familj, inte alls hans omdebatterade agerande under skolavslutningen eller uttalandena efteråt.
-När församlingen upplåter kyrkan till en skolavslutning så är det helt och hållet skolans ansvar. Så var det i Bjästa och så är det på alla andra håll, understryker Tuulikki Koivunen Bylund.

Så det är skolans ansvar om prästen uppför sig som ett praktarschle? Ännu en anledning att ge prästen ledigt om man nu vill ha skolavslutning i en kyrkolokal.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar