Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

June 2010
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

Sekularism

Smaka på det här citatet:

Sekularismen är en bland andra religioner, och den är inte tolerant mot den andre.

Citatet är Elisabeth Gerles, vars försåtliga retorik jag uppmärksammat tidigare. Hon kunde ju orkat slå i en uppslagsbok innan hon uttalade sig. Här Nationalencyklopedins version:

sekularism, inomvärldslig åskådning som utesluter all transcendens. Inom politiken avses med sekularism att samhället bör styras utan påverkan av religiösa principer, t.ex. i islamiska länder.

Man bör alltså skilja på sekularism som livsåskådning och sekularism som politiskt begrepp.

  • Sekularism som livsåskådning är en “åskådning”, inte religion. Skillnaden ligger just i det där med transcendens – att sekularister inte tror på övernaturligheter. Slå på religion i Nationalencyklopedin och försök hitta minsta referens till sekularism, den som vill.
  • Sekularism är ett politiskt begrepp som hävdar “att samhället bör styras utan påverkan av religiösa principer”. Detta innebär på intet sätt intolerans. Tvärtom är politisk sekularism enda sättet att göra ett samhälle neutralt – och därmed tolerant – i förhållande till alla människors livsåskådningar. Så fort man väljer att basera samhället på en religion framför en annan har man valt en godtycklig övernaturlig förklaring över en annan. Bättre då att basera samhället på sådant alla – oavsett religiös tillhörighet – kan vara överens om: verkligheten.

Någon jag däremot börjar bli intolerant emot är Elisabeth Gerle. Kan hon inte ens slå i ett uppslagsverk? Slarvig “forskning”, illa maskerade personliga åsikter – eller teologi?

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Kristian Grönqvist
Tid: 14 June 2010, 9:42

Man kanske skulle titulera om de här radikalreligiösa, till teofascister eller religionshysteriker så att deras agenda skulle få en mer rättvisande beskrivning, gärna med en lite negativ udd.
Religion har ju fortfarande i folkmedvetandet en lite mesig men huvudsakligen god framtoning, där den här moderna och försåtliga tonen inte alls finns med.

Kommentar från sandbian
Tid: 14 June 2010, 11:07

Som sagt, det är för jävligt att allmänna anslag får gå till religiösa fanatikers pseudovetenskapliga agenda. Släng ut teologerna från våra universitet! De hör inte hemma där mer än astrologer eller tarotkortstydare gör.

Skriv en kommentar