Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

July 2010
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

Niqab-/burkaförbud?

Humanisterna har ingen enhetlig åsikt i frågan om burka-/niqabförbud. Några av oss är bestämt för, andra (som jag) lika bestämt emot.

Sara Mohammed har argumenterat för ett förbud i två artiklar i Expressen (ett, två).

Vi har yttrandefrihet i väst, men vi får till exempel inte bära nazistsymboler på offentliga platser. Varför ska vi tillåta en symbol som kränker halva världens befolkning?
[…]
Det är väl inte tillåtet att förtrycka kvinnor i allmänhet, men vissa kvinnor är bevisligen undantagna. Hur kan man säga att burkan är ett uttryck för kvinnoförtryck, men inte våga ta det konsekventa steget och lagstifta mot detta förtryck i det offentliga rummet?

Mårten Schultz (som jag dock inte vet om han är Humanist), docent i civilrätt vid Uppsala universitet och initiativtagare till juridikbloggen.com, har argumenterat för motsatsen i en debattartikel på SvD Brännpunkt. (Tack till Nonicoclolasos för tips.)

Att förbjuda burka för att motverka förtryck av kvinnor är som att bekämpa kvinnomisshandel genom att tvinga slagna kvinnor att sminka över sina blåmärken. Tvingar man misshandlade kvinnor att dölja sina blåmärken så slipper omgivningen se resultaten av förtrycket. Det hjälper knappast offren.
[…]
Tvärtom så innebär en kriminalisering av burka i de fall där burkan faktiskt är en effekt av ett förtryck att lagstiftaren bidrar till ett dubbelt övergrepp: Först tvingas kvinnan att dölja sig och därefter bestraffas hon av samhället för att hon blivit förtryckt.

Min åsikt är att ett förbud gör förövarna (av kvinnoförtryck) till offer (för “islamofobi”). Och är det någonting vi inte vill göra så är det att legitimera islamism genom att ge den grundläggande ideologin en gratis offerstämpel.

Nu har Syrien, av alla länder, förbjudit niqab i skolor (slöjan som bara lämnar ögonen synliga; de har förmodligen små problem med burkor – som bärs i Afghanistan).

Vad tycker ni?

Bookmark and Share

Skriv en kommentar