Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2010
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Vad krävs egentligen för att få bli kallad “framstående” imam?

Här en nyhet som till förvilling liknar ett aprilskämt. I samband med att Ramadan drog igång häromdagen startade också en tre månader lång testkörning av världens största klocka, Abraj Al-Bait Towers, eller som den också är känd som: “Mecca Royal Clock Hotel Tower”. Hela komplexet som klockan sitter på är byggt av Saudi Binladin Group.

Inget fel med en gigantisk klocka. Men nu har en konferens med islamiska “lärde” kommit med uppmaningen att Greenwich Mean Time i samband med klockans igångsättande bör ersättas med Mecca Mean Time. Varför? Man framför några olika skäl:

En framstående imam, Sheikh Youssef al-Qaradawy, hävdade att modern vetenskap bevisat att Mecca är jordens verkliga mittpunkt.

En annan framstående imam, Yusuf al-Qaradawi, menade att till skillnad från andra longituder så är Mecca perfekt linjerad med den magnetiska nordpolen.

Det här att hävda att Mecca är en zon utan magnetism är tydligen populärt. Till exempel har Abdel-Baset al-Sayyed på  Egyptian National Research Centre givit stöd för åsikten och sagt att “Det är därför människor som reser till Mecca, eller bor där, lever längre, mår bättre och upplever mindre påverkan av jordens gravitation. Man blir laddad med energi.”

Mötet i Quatar är enligt BBC del av en populär trend att hitta Korantexter som stämmer överens med modernt vetenskapligt kunnande. Den här strävan kallas Ijaz al-Koran vilket ungefär betyder “Koranens mirakulösa natur”. Enligt den här läran blev vetenskapliga sanningar uppenbarade i Koranen och det är forskares sak att förstå textens verkliga innebörd.

Medan de muslimska lärde gör sig till åtlöje kan vi andra kontemplera över några “vetenskapliga sanningar” (som kanske står i Koranen?):

  • Det finns ingen stor klocka i Greenwich som bestämmer världens tid. GMT är bara en praktisk överenskommelse och det är en en historisk tillfällighet att noll-meridianen går igenom Greenwich.
  • Den magnetiska nordpolen flyttar på sig. Förra året (2009) skedde den här förflyttningen med en hastighet på 64 km per år. Noll-meridianen är ingen geologisk variabel.
  • Även om Mecca hade varit perfekt linjerat med en stillastående magnetisk nordpol skulle det inte ha inneburit att det inte skulle funnits något magnetfält i Mecca. Ej heller att man skulle bli laddad av energi om något magnetfält skulle saknas. Eller att magnetfältet skulle ge mindre påverkan av gravitation. Eller att något av allt detta skulle ha någon sorts påverkan på hälsa och livslängd.
  • En sfär har ingen mittpunkt på ytan. Jordens verkliga mittpunkt – som ligger inuti jorden – har helt andra egenskaper än Mecca. Förutom att det kanske är varmt så in i helvete på båda platserna.

Läs mer i The Telegraph, hos Dagen, hos Pharyngula, hos Time, eller hos BBC.

Skrev jag att klockan skulle gå moturs? Fast det kanske ni räknade ut själva.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar