Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2010
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Lägg ner teologin vid universiteten!

Att det finns teologiska institutioner kvar vid Svenska universitet är ganska … konstigt? Men nu när universiteten får mindre och mindre pengar per student kanske det vore en bra idé att faktiskt lägga ner dessa institutioner och satsa pengarna på ämnen som har starkare… ehm… beröring med verkligheten. Religionsvetenskap, historia, litteraturvetenskap, filosofi och liknande kan lätt svälja den undervisning av värde som fortfarande bedrivs av teologerna. Resten hör bättre hemma hos samfund, typ Svenska kyrkan.

I Storbritannien har precis Bangor University rapporterat att man kommer att stänga sin egen teologiska fakultet 2013, och istället slå samman den med teologen hos University of Wales Trinity Saint David för att hålla nere kostnaderna. Sophia Deboick menar i the Guardian att universitetet gör fel, men ger på vägen exempel som totalt underminerar hennes egen position.

Many will argue that if anything is going to be cut, theology departments are a pretty obvious target. Theology doesn’t cure cancer, build skyscrapers or even produce books that anyone in their right mind would want to read. Thomas Paine said that theology “is the study of nothing”, while science fiction writer Robert A Heinlein, in a memorable metaphor, likened it to “searching in a dark cellar at midnight for a black cat that isn’t there”.

Anyone who has grappled with the torturous passages of Thomas Aquinas’s Summa Theologica will certainly have some sympathy for this position, and Aquinas’s musings on such obscurities as whether a mouse or a dog that eats a consecrated Eucharistic host receives the body of Christ, are certainly not a great argument for the continued public funding of theological education.

Men ärligt talat… Lägg ner!

Bookmark and Share

Kommentarer

Kommentar från Creutz
Tid: 22 August 2010, 20:56

Som gammal religionsvetare kan jag inte annat än att hålla med. Mycken nyspråklig fromhet predikas än på universitet.

Kommentar från Jr
Tid: 23 August 2010, 19:02

Jag har ibland närvarat vid kurser i teologi i Lund. Jag är benägen att hålla med om att de inte platsar på ett statligt universitet.

Det var nästan bara blivande präster som läste kursen för det första. Det säger kanske inget om hurvida innehållet är vetenskapligt men gör i alla fall mig mindre intresserad av att finansiera det med skattepengar.

Hurvida det var vetenskapligt innehållet kan man ju diskutera. I den mån man diskuterade vad den kristna kyrkan tyckt historiskt så var det väl lika vetenskapligt som humaniora brukar vara. Och även historiker kan ju ha ett intresse av det. När man diskuterade modern teologi blev det mer tveksamt enligt min mening.

Skriv en kommentar