Main menu:

Mina böcker

Sök på sidan

Recent Posts

Recent Comments

Länkar

August 2010
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Intervju med en kristdemokrat

Klipp från en intervju i Smålandsposten med prästen Karl-Henrik Wallerstein som står på femte plats på KDs kommunfullmäktigelista i Älmhult.

Är kristdemokraterna ett självskrivet parti för en präst?
– Det behöver inte vara det. Men jag är en värdekonservativ person med varmt hjärta och för mig är kristdemokraterna det perfekta partiet. Det beror på att de verkligen lyfter fram människans unika värde. Ibland kan jag dock önska att partiet borde vara ännu tydligare i vissa frågor.

Något exempel?
– Äktenskap för homosexuella. Jag tror faktiskt att de flesta människor anser att ordet äktenskap ska vara förbehållet att endast gälla mellan man och kvinna. Problemet är att så många partier fjäskar för RFSL (Riksförbundet för sexuellt likaberättigande). De har verkligen lyckats bra med sin lobbying.

Hur menar du?
– Många partier är så politiskt korrekta med en diffus och flummig moral. Utifrån min trosuppfattning är det inte tänkt att äktenskapet ska vara mellan två samkönade. Det står i bibeln. Däremot får det gärna heta partnerskap, de ska ha rätt att vara tillsammans utan att bli diskriminerade.

Vad tycker du om homosexuella?
– Jag har absolut ingenting emot homosexuella människor. Två av mina närmaste vänner är homosexuella. Men jag skulle varken kunna viga dem eller något annat samkönigt par, det är min fasta övertygelse. Jag vill bara skydda människovärdet.

Kommer kristendom att prägla din poltik?
– Skolan är en viktig politisk fråga för mig. Och där vill jag också lyfta fram religionens betydelse. Förut fick kyrkan hålla i konfirmandundervisningen på skoltid, så är det inte nu längre. Förut bad eleverna en morgonbön, så är det inte heller nu längre. Jag tycker att det hade varit jättebra om skolan kan införa detta igen. Skolbarn borde inte lyssna på Iron Maiden, det hade varit trevligare om de kunde lyssna på Tryggare kan ingen vara, eller någon annan psalm som präglat vår tro.

Tack till Magnus Westerstrand för tips. Läs även bloggaren Bengt Helds funderingar runt intervjun.

Bookmark and Share

Skriv en kommentar